Menü Bezárás

10 meglepő tény a Vadnyugatról

A Vadnyugat szó hallatán a legtöbbünk előtt rögtön a prérin vágtató fegyveres cowboyok képe ugrik be, akik a postakocsi megtámadása után este néhány itallal ünnepeltek a szalonban. Bár tény, hogy ez is a Vadnyugat szerves részét képezte, valójában sokkal több volt ennél.

1. Kínai bevándorlók építették a vasutakat

Az Amerikában épült vasút java része a kínai bevándorlóknak köszönhető. Ha ők nem lettek volna, a transzkontinentális vasút talán sosem jött volna létre. Ezek a szorgos emberek 1848 és 1855 közötti időszakban érkeztek az Egyesült Államokba, szám szerint pedig nagyjából 15-20 ezren, foglalkozásuk tekintetében pedig főként kovácsok, asztalosok és építőmunkások voltak.

A vasúti munka egyáltalán nem volt egy leányálom, mivel sajnálatos módon tombolt a rasszizmus, evégett nagyon rosszul bántak velük és fizetés tekintetében is jelentős különböztetésben volt részük, mivel jelentősen kevesebb bért kaptak, mint a fehér munkások. Rengetegen köztük életüket is vesztették különféle balesetekben vagy épp betegségekben, de nem volt ritka, hogy földcsuszamlások miatt haltak meg ami az építés közbeni robbanásoktól jött létre. Végül a kínaiak sztrájkot hajtottak végre, amivel béremelést szerettek volna elérni, ám azt az amerikaiak hamar leverték.

2. Ki volt a leghíresebb bandita a “gáton”?

Bizonyára senkinek nem kell bemutatni Henry McCarty-t, azaz ismert nevén Billy a kölyök személyét. A híres amerikai törvényen kívüli, minimum 8 ember életét követelte, de mielőtt a gyilkolásokra adta a fejét előtte is bűnöző életvitelt folytatott, például élelmet és ruhacikkeket lopott.

Mindig volt nála egy Colt revolver és egy Winchester puska, ezért a vadnyugat egyik leghíresebb pisztolyforgatójává is vált. A gazember pályafutása végét később Pat Garrett seriff okozta, aki megölte őt 21 éves korában bujkálás közben.

3. Az egyik legfőbb szórakozás a burleszk volt

A szalonok az akkori nyugati idők egyik főeleme volt. Itt aztán mindennel találkozhatott az ember. Akadtak verekedő részegek, tombolt a szerencsejáték és a burleszk műsor is jelen volt. Ezeket a produkciókat a szórakoztatás magasfokának tartották, ennek köszönhetően sok színésznő milliomossá is vált.

A színésznők különböző neveket kaptak, attól függően, hogy a térség melyik részén léptek fel. Kaliforniában „Piszkos galamboknak” hívták őket, míg egyes helyeken „Kánkán lányok” vagy „A lányok a táncteremből” elnevezést viselték. Természetesen az előadások közben italok felszolgálása is történt.

4. A sportember, aki jelentősen meghaladta a korát

Goldie Griffith egy arc volt a sok közül, aki Buffalo Bill vadnyugati showjában fellépett. A hölgy képes volt a legférfiasabb dolgokra is mint például a boksz vagy a birkózás, de ezek mellett rendkívül jó műsorvezető is volt, nagyon értett a közönség szórakoztatásához, ami mondjuk nem is akkora szenzáció, hisz édesanyja is a szórakoztatóiparban kereste a kenyerét.

Goldie híres volt példátlan korrektségéről. Például amikor első férje gyilkossági kísérletekor meg sem próbálta menteni magát, ehelyett elmesélte azt is, hogy szerette volna holtan látni, miközben a börtönbe vitték.

Buffalo Bill műsora mellett foglalkozott még állattenyésztéssel is, a 2. világháború alatt pedig kutyákat képzett ki, utána pedig San Francisco első rendőrnője lett.

5. Az alkoholizálás roppant nagy kockázatot jelentett akkoriban

Akkoriban az alkoholos italok nem a legtisztább italok közé tartoztak. Nagyon kevés szabály volt az elkészítésére, ezért néhány ital pokolian erős volt. A csaposok ráadásul sokszor még erősebbé próbálták varázsolni, amit nem mással, mint ammóniával, puskaporral, terpentinnel vagy épp cayenne-el oldották meg.

A szalonok többségében alkoholból, cukorból és rágott dohányból készült whisky volt a befutó, amit az ereje miatt „tüzesvíznek” is neveztek.

6. Olive Oatman elrablása

1851-ben Olive Oatman és családja Kaliforniába utazott, hogy egy mormon településen új életet kezdjenek, ám útközben egy indián törzs megtámadta őket. Olive testvéreit és szüleit meggyilkolták, csak őt és húgát hagyták életben, viszont őket elrabolták.

A lányokat különböző termékekért adták el a mohave embereknek, akik kék tintával tetoválták ki a lányoknak az állát és alkarját, ezzel jelezve, hogy a közösségük befogadta őket. Olive húga sajnos éhen halt, ám Ő túlélte és végül sikerült visszatérnie az amerikai társadalomba. A mohave emberekkel töltött időről nem sokat tudni, mivel ezeket a sztorikat általában kiszínezték az emberek. Az az egy dolog biztos, hogy Olive a közösség nagyra becsült tagjává vált.

7. A járványok országa

A vadnyugaton nagyon súlyos problémát jelentett a betegség. Mivel nem igazán tudtak megfelelően higiénikusak lenni az utazások miatt, emellett a szalonokban és egyéb helyeken is káros életmódot folytattak, már az is nagy dolognak számított, ha valaki egyáltalán életben marad. A betegségek legfőbb oka egyike, hogy szinte lehetetlen volt tiszta vizet beszerezni, ezért főként koszos állóvizekből fogyasztottak az emberek.

8. A világ első beépített ügynöke?

Élt egy leány a 15 éves Rose Dunn aki romantikus viszonyba került a Wild Bunch egyik vezető bandatagjával, George Newcomb-bal. A lány nagy sikert ért el, Newcomb bandája rajongott érte a szépsége és kedves természete miatt.

Azután nem sokkal, hogy összemelegedtek, Newcomb és bandája egy tűzharcba keveredett az amerikai szövetségi rendőrökkel. Három rendőr életét vesztette, emiatt 5 ezer dolláros vérdíjat tűztek ki a bandatagok fejére, amit később Rose testvérei zsebeltek be. Néhányan úgy gondolják, hogy Rose-t igazából szándékosan építették be a Newcomb bandába, hogy az ő segítségével kézre keríthessék majd később „levadászhassák” a banda tagjait, ám ezeket a vádakat sosem sikerült bebizonyítani.

9. Legfőbb időtöltés a szerencsejáték

Kétségkívül a vadnyugaton a kedvenc időtöltés a szerencsejáték volt. Rengetegen hivatásnak vélték, ezért sok településen több erre a célra épített hely is üzemelt. Ezek többnyire nagy, csicsás épületek voltak, panziókkal, bárral és színpadi szórakoztatással. A helyi gazdaság egyik mozgatórugója volt.

A szerencsejáték mindkét nem számára kedvelt szórakozási lehetőség volt, a hölgyek is sűrűn játszottak, leginkább azért, mert úgy gondolták, hogy ez segíti őket az anyagi függetlenségben.

10. Robin Hood  megtestesítője?

Jesse James gerillaharcos, gyilkos, rabló és rendkívüli érzékkel bírt a kézi lőfegyverekkel. Bandája a Younger Gang a profi bankrablásaikról volt híres. Jesse a vadnyugat Robin Hoodjaként szerzett hírnevet magának, mivel úgy tartották, hogy azért lopott a gazdagoktól, hogy a szegényeknek adja a vagyont. Mondjuk erre semmiféle bizonyíték nem létezik. Igazából ő és a banda egyszer sem osztotta meg a zsákmányt senkivel.

Jesse élete nem szenvedett hiányt az akciókról, legismertebb talán ezek közül az 1876-os Northfield-i Nemzeti Bank kirablása volt. A bűnöző végzetét végül Bob Ford betyár okozta, aki a Younger Gang egyik új tagja volt, de megállapodást kötött a Missouri kormányzóval, hogy jutalomért megöli őt. Jesse-t végül 1882. április 3.-án gyilkolta meg Ford, miközben épp egy képet porolt a Missouri állambéli St. Joseph-i otthonában.

loading...