Menü Bezárás

7 elképesztő látványosság, amelyeket csak kevesen ismernek

Mindannyian ismerjük az olyan híres látványosságokat, mint például a Colosseum, a Kínai nagy fal, vagy a Taj Mahal. Vannak azonban más elképesztő, ősi építmények, amiket még a legmohóbb utazók sem ismernek. A Bright Side azonban nem feledkezett meg ezekről a csodás épületekről, ezért szeretnénk veled megosztani a Quora magazin által készített felmérés eredményeit. A felmérés során arra kérték az olvasóikat, hogy nevezzenek meg kevésbé ismert építészeti nevezetességeket.

1. A dzsennei nagymecset, Mali

A több mint 100 évvel ezelőtt felújított dzsennei nagymecset a világ legnagyobb sártégla építménye. 1998-ban az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. Jelen pillanatban a mecset turisták számára nem látogatható. Ezeket a szabályozásokat feltehetően egy 1996-os, a Vogue Magazin által készített fotózás után vezették be.

2. Chand Baori, India

Chand Baori egy kis Indiai faluban, Abhaneri-ben található. A világ egyik legrégibb és legmélyebb lépcsőháza. Ez az óriási építmény, amely egy fordított piramisra emlékeztet, kb. 30 méter mélyre nyúlik le a föld alatt. Három falán 3500 keskeny lépcső található, amelyek tökéletes szimmetriában lettek elrendezve, és egy kicsi zöldes színű tóhoz vezetnek az épület aljában. Körülbelül 600 évvel ezelőtt épülhetett, de pontos adatokat ma sem lehet tudni.

3. Kormányzati hivatal, Románia

Az egyik legnépszerűbb bukaresti látványosság akkor épült, amikor Románia még szocialista köztársaság volt. Ezt az épületet tartják a világ legnagyobb és legdrágább közigazgatási létesítménynek. Ennek a neoklasszikus csodának 12 emelete van (valamint 8 földalatti szintje), és 3100 szoba található benne. A területe nagyjából 330 ezer négyzetméter.

4. Stari Most (régi híd), Bosznia-Hercegovina

A Neretva-folyó fölött elhelyezkedő, gyalogosok számára kialakított híd egy modernkori másolata annak a hídnak, amely a horvát-bosnyák háború során pusztult el 1993-ban. 2005-ben vált az UNESCO Világörökség részévé. A turisták akár bungee jumpingolhatnak is a hídról (garantált a 24-30 méteres szabadesés).

5. Kumbhalgarh erőd, India

A Kumbhalgarh erőd egy egyedi fallal van körülvéve, amelyet az ókorban „a halál őreként”, vagy „Mewar szemeként” ismertek. A fal 36 méter hosszú, és van, ahol 8 méter magas. Egy egész évszázadig tartott felépíteni (XV.-XVI.). A rengeteg háború ellenére a falon nem keletkezett jelentős kár.

6. Sheikh Lotfollah mecset, Irán

Az iráni építész által készített építészeti csoda 1602 és 1619 között épült. Egy igazán elegáns, de nagyon szokatlan épület. Például nem tartozik hozzá sem minaret, sem pedig udvar, valószínűleg azért, mert nem közhasználatra építették. A Shah háremébe tartozó nők használhatták istentiszteletre.

7. Derawar Erőd, Pakisztán

Ez az óriási, négyzet alakú erőd 1733-ban épült. Az erődítmény 40 hatalmas bástyával rendelkezik. Az épület falainak kerülete 1500, magassága pedig 30 méter. A turisták, sőt, még a helyiek körében is ritka, hogy valaki tud az erőd létezéséről.

Bónusz: A szentpétervári Sándor-erőd

Az egyik leghíresebb erőd az öbölben a Sándor-erőd, amely I. Miklós orosz cár megbízásából épült és nevét testvére I. Sándor cár után kapta.

loading...