Menü Bezárás

7 furcsa amerikai szokás, ami a legtöbb külföldi számára kész rejtély

Amikor már évek óta élsz egy adott városban, vagy adott országban egy idő után, már minden megszokottá válik, kitanulod a szokásokat és megismered a kultúrát. Ám mikor csak néhány napra vagy pár hétre ruccansz át egy másik országba, akkor már nem olyan egyszerű alkalmazkodni, ugyanis több furcsa dologgal is lehet találkozni. Vegyük például Amerikát. Ezen a kontinensen rengeteg olyan dolog van, amit a turisták egyszerűen nem tudnak megérteni. Ilyen a nyilvános WC használata, a fém pénzek elnevezése, a gyógyszertárak kínálata… stb. A mai cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen furcsa szokásai vannak az amerikaiaknak, amit többen, köztük mi sem tudunk hova rakni.

A nyilvános WC-k ajtaja rövidebb, mint a világ többi országában.

A turisták nagyon furcsának tartják, hogy Amerikában olyan WC-k vannak, melyek az idegen szemeknek is betekintést engednek. Ez számukra túl intim közeg, ezért nem igazán szeretik használni. Több kérdés is született ennek miértjéről, de egyelőre senki sem tudta megválaszolni, hogy miért ilyenek az illemhelyek.

Az élelmiszerek gigantikus méretűek.

Az Egyesült Államokban sokkal nagyobb hamburgereket és pizzákat adnak a gyorséttermekben, mint a világ többi országában. A kívülállóknak ezek valóban hatalmas adagok, de nem egy amerikai állampolgárnak. A világ legnagyobb hamburgerét a Mallie Sports Bar & Grill-ben adják.

A legtöbb érme nem számértékkel, hanem névértékkel bír.

A legtöbb országban az érmék értékeik számokban adják meg, Amerikában viszont egyáltalán nem. Az 1 centes érmét „pennynek”, az 5 centes érmét „nikkelnek” nevezik. A 10 centes érmét “dimenak” hívják, a 25 centest pedig a “quarter” nevet kapta.

A boltban lévő árak nem tartalmazzák az adót.

Amerikában a boltok árcédulái nem foglalják magukba az adót, így azt az összeget a kasszánál kell kiegyenlíteni. Ebbe a csapdába nagyon sok turista belesétált már, ennek következtében több konfliktus is származott belőle.

A gyógyszertárak a gyógyszereket leszámítva elég sok mindent árusítanak.

Az amerikai gyógyszertárakat nagyon könnyen össze lehet keverni a szupermarketekkel. Persze lehet különféle gyógyszereket, kenőcsöket kapni, de ezeken kívül parfümöket, nasikat, magazinokat és egyéb dolgokat is találunk itt. Fura nem igaz?

Szinte minden ajándékot vissza lehet cserélni, ami nem tetszik.

Amerikában szinte bármit vissza lehet cserélni a boltokban, sőt vannak úgynevezett visszatérítési is, melyek általában januárban kerülnek megrendezésre. Ilyenkor az emberek a Karácsonyra kapott ajándékokat egyszerűen és könnyedén visszacserélhetik.

Sőt Amerikában még akkor is visszakapod a pénzed, ha nem tartottad meg a blokkot. Sok üzlet rendelkezik egyedi kóddal, amin keresztül nyomon tudják követni a termékeiket. Az viszont meg kell jegyeznünk, hogy minden boltnak más a visszatérítési politikája, így nem minden szabály egyforma.

Az itt élő emberek kevés szabadnapot kapnak és a szüneteik is rövidebbek.

Több országban is az a divat, hogy az emberek hetekre elmennek szabadságra, kimennek külföldre nyaralni… stb. Amerikában a vakáció ettől jóval rövidebb, sőt, nem is annyira gyakori, mint máshol. Az amerikai emberek valahogy nem tudják maximálisan kiélvezni a szabadidejüket, ezért inkább folyamatosan dolgoznak.

Egy nemrégiben végzett tanulmány szerint a munkavállalók 56% -a képtelen volt abbahagyni a munkát a nyaralás alatt, például e- maileket ellenőriztek és hívásokat fogadtak.

Te mit gondolsz, valóban furcsa szokások ezek?

loading...