Menü Bezárás

A világ legmélyebb tavából 92 elmerült autó került elő… némelyikben utasok is voltak

A Bajkál-tó feneke 1186 méterrel a tengerszint alatt található, és ezzel ez a Föld legmélyebb kontinentális hasadéka. A tó űrtartalma 23 615 km³, ami nagyjából megegyezik az észak-amerikai Nagy-tavak együttes űrtartalmával, és 20%-át adja a Föld teljes édesvíz-készletének.

Kutatások során 92 autót, 18 vízi járművet, 6 hószánt, 2 motorkerékpárt, 1-1 traktort, helikoptert és repülőgépet is találtak.

A Belügyminisztérium felkérte a mentőket-búvárokat, hogy roncsokat keresve kutassák át szonárokkal az egész tavat, ami 636 kilométer hosszúságú és 25-79 km szélességű területet jelent.

Mégis miként került többek között ennyi autó a mélybe? A tó jégen merész átkelést bevállaló autósok közül vesztek oda sokan. Engedély nélkül nem szabad autóval a jégre hajtani, de szabályok ellenére évente azért egy-egy autó mégis beszakad a jégbe. Van aki idejében ki tud mászni, mások viszont életükkel fizettek a jeges túráért.

Ezért nem meglepő, hogy több eltűnt személy holttestét is megtalálták a járművekben, akiknek így megadhatják nekik a méltó végtisztességet, és az eltűntek hozzátartozói is végleges választ kapnak az expedíciónak köszönhetően.

Forrás

loading...