Menü Bezárás

Az egres jótékony hatásai, amiről eddig te sem tudtál

Nyilván mindenki hallotta már azt a tényt, hogy az erdei gyümölcsök rendkívül sok tápanyagot tartalmaznak. Emellett persze nagyon finomak, és aromásak is.

Az egres nevű gyümölcsöt sajnos mégis sokszor figyelmen kívül hagyják, pedig a vitamin tartalma sokkal magasabb, mint a többi gyümölcsé.

Az íze talán picit a szőlőre, esetleg az almára hasonlíthat. Első kóstolásra nagyon savanyúnak tűnhet, ugyanis, ha nem úgy használják ahogy kellene, nem vált ki különösebb élvezeti értéket.  Mint bármelyik más erdei gyümölcs, úgy az egres is szegény zsírokban és fehérjében, ugyan akkor magas a rosttartalmú szénhidrát szintje.

A kérdés már csak az, hogy miért is érdemes sok egrest fogyasztanunk? A lenti adatokból kiderül.

1. Segíthet a fogyásban

A megfelelő mozgás és a kiegyensúlyozott étkezéshez remek kiegészítő az egres. Magas rost tartalma miatt segíti az emésztést, emellett pedig rendkívül alacsony benne a kalória.

2. Szív védelem

Rost és antioxidánstartalma miatt szívbarátnak mondhatjuk a gyümölcsöt. Rengeteg vas van benne, aminek a hatására a vér több oxigént tud szállítani. A vérnyomásnak, továbbá a megfelelő szívritmusnak pedig a benne lévő kálium tesz jót.

3. Az immunrendszer erősítése

Az egres egyik legjobb tulajdonsága, hogy támogatja az immunrendszert a magas antioxidánstartalmának köszönhetően. Ezek szinte azonnal hatástalanítják a kórokozókat, amelyek bejutnak a szervezetünkbe, így előzve meg az esetleges betegségeket.

4. A látás javítása

A gyümölcsben rengeteg az A vitamin, ami segítheti a látóidegeinket. Csökkentheti a hályog kialakulásának kockázatát, a farkas vakságot, valamint a retina leválásának esélyét is minimalizálja.

5. Lassíthatja az öregedést

Mivel az egresben az A vitamin mellet rengeteg E is található, ezért lassíthatja az öregedést. Az E-vitamin főleg a bőrért felel, ezzel pedig enyhítheti az esetleges sérüléséket, égéseket. Jótékony hatással van a ráncokra is, hiszen az egres fokozza  a természetes kollagén termelést, ami késleltető hatással van a ráncainkra.

6. Gátolhatja a hajhullást

Az egresnek nagyon magas a C vitamin tartalma, ami többek között az egészséges hajért is felelős. Ezért érdemes minél többet enni belőle, azonban, ha nem szereted az ízét, akkor nyugodtan válassz magadnak egres kivonatú sampont, esetleg balzsamot.

loading...