Menü Bezárás

Az emberi kapcsolatok értelmezése a testbeszéd által

Az emberi kommunikáció azért tartogat rengeteg izgalmat, mert nem csak szavakkal (verbálisan), hanem mozdulatokkal, valamint mimikával (nonverbálisan) is képesek vagyunk mindenféle üzenet átadására. Ahhoz, hogy ne értsünk félre bizonyos jeleket, érdemes tisztában lennünk az alapvető testbeszéd-jelentésekkel.

A következőkben olyan 11 testbeszéd példát szedtünk össze, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, hiszen ezek tudat alatt is könnyen működhetnek.

Ha beszélgetés közben a partnerünk próbál a testével minél többször az irányunkba fordulni, az az irántunk való érdeklődést mutatja, természetesen romantikus értelemben véve.

Ugyan erre az érzelemre példa, amennyiben egy nő úgy helyezkedik el, hogy a lehető legközelebb legyen hozzánk, azonban ez már öntudatlanul működik.

Árulkodó jel lehet még a tudat alatti szimpátiára, hogy a kezeitek az átlagosnál sokkal többször érnek össze, valamint az érintések ideje is elnyúlik.

Az egyik legárulkodóbb jel viszont a szemkontaktus. Feltéve, hogy valaki hosszabb ideig tartja ezt, mint az átlagos (körülbelül fél másodperc), biztosak lehetünk benne, hogy tetszünk neki.

A férfiaknál ugyan ez már egy bátrabb megnyilvánulást eredményez. Jellemző, hogy igyekeznek minél közelebb kerülni a kiválasztott nőhöz, alkalomadtán pedig a testi kontaktus is szóba jöhet.

Minden emberi kapcsolatban lényeges elem a szórakozás. Amikor valaki mesél egy viccet, és közvetlen a szemedbe néz, arról szeretne igazolást kapni, hogy jól szórakozol-e. Értelemszerűen ez visszafele is működik. Ha valaki folyton nevet a vicceinken, akkor biztos, hogy bejövünk neki.

 

Ha arra leszel figyelmes, hogy az illető hasonló hangokat és gesztikulálásokat használ, mint a tiéd, az szintén azt jelenti, hogy tudat alatt érez valamit irántad. Ezáltal igyekszik kicsit úgy viselkedni, ahogyan te, hogy kellően meglegyen az összhang.

Amennyiben a beszéd partnerünk elfordul tőlünk a testével, az negatív jelentéssel rendelkezik. Valószínűen nem szimpatizál velünk, elutasít.

Ha a vicceinkre közömbösen, vagy erőltetett mosollyal reagál, akkor teljes valószínűséggel semmi érzelmet nem tanúsít irántunk az illető, sőt akár idegesítőek is lehetünk számára, így szinte biztos az elutasítás.

A mellkason keresztbe font kezek kifejezik, hogy a partnerünk nem érzi jól magát a társaságunkban.

A ‘kiábrándult’ emberek gyakrabban látják meg a hibáinkat, mint korábban. Ezek ilyenkor gyakran a vita generálói lehetnek. Például: ,,már megint hülyén áll a hajad”. Ez nyilvánvaló kifejezés arra, hogy már nem fogadnak el  és szeretnek bennünket olyannak, amilyenek alapvetően vagyunk.

loading...