Menü Bezárás

Felajánlotta elhunyt kislánya szívét, később a másik gyerekénél visszakapta a sorstól, amit adott

‘Ültek a gyermekük ágya mellett, és tudták, hogy nincs visszaút.’

Még az egyéves kort sem érte el a kis Lisa Malett, első születésnapja előtt egy nappal halt meg. Rohamot kapott fürdetés közben, túl sokáig volt oxigénhiányos állapotban, már nem tudták megmenteni az életét.

Édesanyja, Jadene úgy döntött, felajánlja a szerveit, így a szíve megmentett egy másik kisbabát, egy négyhónapos kisfiút.

„Ideges lettem, amikor először megemlítették, hogy felajánlhatnám a szerveit. De végül felajánlottuk  a szívbillentyűit, és utólag vigasztalt ez a tudat, de nem azonnal” – mesélte az anya.

Azóta Jadine három gyermekével és Readingben és nem gondolta, de a kis Esmével megtapasztalta, hogy milyen az, amikor ők várnak egy felajánlott szervre – éppen egy szívre. A kislány aortaszűkülettel született, az utolsó egy évben már egy műszív biztosította a keringését, a transzplantáció segíthetett rajta.

El is jött az idő, ahogyan ők is, egy másik házaspár is felajánlotta elhunyt gyermekének a szerveit.

„Azonnal a gyászoló család jutott az eszembe. Valami egészen csodálatos dolgot hajtottak végre. Ültek a gyermekük ágya mellett, és tudták, hogy nincs visszaút. Lesújtó érzések kavarogtak bennem” – mondta az anya, aki közben örült is, hogy megmenthető Esme élete.

„Nem is tudok hálásabb lenni ennek a családnak. A gyerekük szíve most a kislányomban dobog, valakiben, akit nem is ismernek. Nem tudom eléggé megköszönni nekik, akik a lehető legnagyobb tragédiát élték át.”

Az orvosok jóslata szerint ezen a procedúrán a lány 15 éves kora körül újra át kell esniük, körülbelül addig tudja a kapott szív ellátnia a feladatát.
„Mindig azt mondom, hogy a családban beszélni kell a szervek felajánlásáról, és nem csak már akkor, amikor a lesújtó hír érkezik. Még ha valami tragédia is történik, a gyereked megmenthet egy másik életet” – foglalta össze az édesanya, aki igazán át tudja érezni mindkét oldal helyzetét.

loading...