Menü Bezárás

Ha 1970 előtt jöttél a világra, neked is van ilyened. Na, de mit is jelent?

A bal felkarunkon mindannyian rendelkezünk ezzel a heggel, azonban nagyon sokan nem tudják, hogy miért is van ott. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy egy oltás miatt, na, de mi az igazság?

Néhány ember karján kisebb, néhányén nagyobb a sebhely, és ez tulajdonképpen a fekete himlő elleni védőoltás eredménye, amelyet még gyermekkorban adtak be. A himlő nagyon komoly betegség, hiszen egy himlős ember nagyon rövid idő alatt képes megfertőzni, akár 10 másikat is. Ez bizonyult a történelem egyik legsúlyosabb és legfertőzőbb betegségének, mivel rengeteg áldozatot követelt.

1970 előtt, az oltás során magát az élő vírust használták fel a a védekező mechanizmus kiváltása gyanánt. Ennek következtében egy hólyag keletkezett a felkaron, amely később rövid időn belül kifakadt, majd pedig begyógyult. Azonban a helye sajnos megmaradt, kisebb, vagy nagyobb nyomot hagyva.

Az oltás úgy történt, hogy a tű hegyét belemártották magába a vakciánba, majd többször egymás után megszúrták a páciens bőrét, annak függvényében, hogy mennyire volt érzékeny a beteg bőre. Valószínűleg ezért keletkezett a hólyag, ami aztán “szép kis nyomot” hagyott maga után.

Az Egészségügyi Világszervezet 1970-ben kijelentette, hogy a világ egyik legnagyobb, és legtöbb áldozatot követelő betegségét, a himlőt legyőzték. Ehhez a globális méretű oltási kötelezettség járult hozzá, tehát összességében végül teljes mértékben megérte az a sok heges felkar.

A vírus a történelem során sosem válogatta áldozatait, hiszen már Krisztus előtt 180-ban Marcus Aureliust, a római császárt is megölte, valamint IV. Ferdinánd osztrák császárt is. 1774-ben megtámadta XV. francia Lajos Királyt, emellett elkapta még I. József is, majd II. Péter cár 1730-ban.

loading...