Menü Bezárás

Házinak nézte a megoldhatatlan matematika feladatot – másnapra el is készült a megoldással

Emlékeztek a Good Will Hunting című filmben Matt Damonra, ahogy takarítóként megoldja a táblára felírt bonyolult matematikai felaványt? Az ötletet a valóságból,  George Dantzig esetéből merítették.

1939-ben a Berkeley egyetemen tanult Dantzig is, s egyik nap a statisztikatanár, Jerzy Neyman felírt a táblára két olyan példát, amit évtizedek óta senki sem volt képes megoldani. Nem kérte rá a diákokat, hogy odlják meg, csak példaként, szemléltetésként hagyta őket fent, de ezt a késve érkező Dantzig nem tudta. ő csak azt gondolta, ez a házi feladat, és a következő órára meg is oldotta őket. Még elnézést is kért a proftól, hogy csak ilyen sokára tudta leadni a megoldást, de hát kicsit bonyolultabbak voltak a szokásos házi feladatoknál.

Neyman asztalán elkeveredtek a papírok, és csak másfél hónap múlva akadt a kezébe Dantzig házija. A fellelkesült tanár egy vasárnap reggel törte rá az ajtót Dantzigra, hogy írjon már előszót is a megoldásához, mert publikálni szeretné a matematikai szaklapokba.

Dantzig ugyan a második világháború miatt félbehagyta tanulmányait, de végül megszerezte a doktori címet, s amikor a disszertációja szóba került, Neyman  azt javasolta, csak fogja azt a régi házi feladatot, tegye bele egy mappába, és kész is van. Dantzig végül a lineáris algebra egyik kiemelkedő alakja, a szimplex algoritmus megalkotója, és a 20. század egyik legnagyobb matematikusa lett.

loading...