Menü Bezárás

Ismered a szerelem 7 típusát? A pszichológusok szerint az utolsót csak kevesen tapasztalják meg

Az ember ősidők óta keresi a választ a kérdésre, hogy vajon mi is a szerelem. A 80-as években Robert Sternberg, egy amerikai pszichológus, 3 összetevős elméletet gyártott a szerelemről, ami az érzelmi intimitásból, a szenvedélyből és az elköteleződésből áll. Szerinte ez a 3 tényező alkotja azt a csodálatos érzést, amiről megannyi dal és történet szól. Később ennek az elméletnek az alapján Sternberg meghatározta a szerelem 7 típusát, ezekről most tudhatsz meg többet.
Az érzések idővel változnak. Ha még nem élted át a 7. típust, valószínűleg neked és a párodnak csak több időre van szükségetek.

Ez az az időszak, mikor a párok még szinte alig ismerik egymást, de kölcsönös vonzerőt éreznek. Egy ilyen kapcsolatban a két embernek szinte fogalma sincs arról, hogy van-e bennük bármi közös, csak együtt maradnak. A pszichológus szerint ez a rajongás valami sokkal teljesebb érzéssé tud átalakulni idővel, de ez nem mindig történik így. Sok pár nem tud tovább fejlődni egy ilyen kapcsolatból.

2. Kedvelés

Egy ilyen kapcsolatban mindig önmagad lehetsz. Ezeket a párokat általában a közös érdeklődés, életszemlélet és a megértettség érzése köti össze. A pszichológus szerint ez a kapcsolat szenvedély és elköteleződés nélkül inkább barátsággal végződik, mintsem teljes értékű szerelemmel.

3. Kihűlt / Üres szerelem

Az ilyen típusú kapcsolatban a párokat csak az elköteleződés köti össze, szenvedély és intimitás nélkül. Néha ez a fajta kapcsolat egy nagy, mindent elsöprő szerelem után alakul ki, de van, hogy ez visszafelé működik, és a szenvedély bekapcsolódásával az üres szerelem változik át.

4. Vak szerelem

Ez a szenvedélyt és elköteleződést magában foglaló kapcsolat sok pár számára ismerős. Ez az a fajta kapcsolat, melyben a két ember vonzódik egymáshoz, és hajlandóak a tradíciókat követni egy nagy esküvővel, a háztartási feladatok megosztásával, ugyanakkor valódi intimitás nincs köztük. A pszichológus szerint az ilyen párok képesek hosszú időn át együtt élni, de boldogságuk viszonylagos. Valójában nem tartják a párjukat a barátjuknak.

5. Romantikus szerelem

Ebben a kapcsolatban van intimitás és szenvedély. A két ember vonzódik egymáshoz, jól érzi magát egymás társaságában, de komoly elköteleződést nem akarnak. Ezek a kapcsolatok többnyire nem jutnak el az együttélés vagy a házasság szintjére.

6. Társszerelem

A társszerelemben van intimitás és elköteleződés. Ezek a kapcsolatok erősebbek a barátságnál, és valódi ragaszkodás van a két fél között. Ugyanakkor, ez inkább egy megállapodás a két ember között, mintsem valódi kapcsolat, hiszen a szenvedély hiányzik belőle. A pszichológus szerint a kapcsolatoknak ez a fajtája sok év együttlét vagy házasság után is kialakulhat.

7. Beteljesült szerelem

Ebben a kapcsolatban megtalálható mindhárom tényező: a szenvedély, az érzelmi intimitás és az elköteleződés is. Természetesen nem egyenlő mértékben, de a lényeg, hogy mindhárom meglegyen. Ezek a legritkább kapcsolatok, de akiknek sikerül felépíteni, azok tényleg szeretik egymást. Az ilyen párok valószínűleg képesek leélni az életüket egymás mellett és boldogságot találni a házasságban.

A pszichológusok szerint az ember az élete során sokféle szerelmet él át, időnként ugyanazzal a partnerrel. Két ember idővel közelebb kerülhet egymáshoz, és új szintre léphet. Időnként azonban a különböző típusú kapcsolatokat különböző emberek mellett éljük át. Akárhogy is, a legvalószínűbb az, hogy a kapcsolatodat nem tudod kizárólag az egyik vagy a másik típusba sorolni, hanem kettő között van valahol.

A fenti típusok segítenek meghatározni, hogy jelenleg milyen kapcsolatban élsz, és hogy megéri-e folytatni azt. Ha beszélsz a pároddal, talán idővel át tud alakulni a kapcsolatotok olyan típusúvá, amelyben mindketten boldogok lehettek.

Forrás

loading...