Menü Bezárás

Magyarország legnagyobb és legtitkosabb szellemvárosa: 30 év után

Szellemvárosok mindenütt a világon vannak. Magyarországon is. Kevesen tudják azonban, hogy hazánkban is több elhagyatott település van, ami egyszerre félelmetes és izgalmas felfedezni valót rejt.

A legfélelmetesebb, legkülönlegesebb szellemvárosról azonban szinte mindenki elfeledkezett. Pedig nem volt olyan rég – 30 éve -, hogy lakói elhagyták a települést…

A Bakony lábánál fekszik egy katonai bázis, aminek sötét titkáról csak a rendszerváltást követően bukkantak fel információk. A hírek szerint a hidegháború idején

atomtölteteket őriztek itt,

ám arra, hogy tényleg itt voltak-e a töltetek, mindmáig nincs stabil bizonyíték.

Nagyvázsonytól néhány kilométerre álló, számos lakóépületet, iskolát, uszodát, sportpályát és katonai létesítményeket magában foglaló Kis-Moszkvát 1990 márciusában hagyták el végleg az orosz csapatok. A 30 éve néptelenül álló település azóta Magyarország legnagyobb szellemvárosává vált, mely az interneten is nagy érdeklődést váltott ki.

A 16205-ös sorszámú szovjet katonai bázist a legtöbben csak Kis-Moszkvaként vagy a magyar atomvárosként emlegetik. A 1960-as években felépített, számos létesítményből álló épületegyüttes ugyanis minden valószínűség szerint arra szolgált, hogy szovjet atomtölteteket őrizzenek itt, a föld felszíne alatt. Ma csak külön engedéllyel látogatható, és csak a felszínén lehet bolyongani az egykori katonai bázisnak.

Ki tudja miért, a föld alatti bunkerrendszerbe most sem engednek le senkit a bázis szigorú őrei…

loading...