Menü Bezárás

Meglepő tények az életről, amiket eddig te is rosszul gondoltál!

Már gyerekkorban kialakul bizonyos dologról a véleményünk, amiről azt gondoljuk, hogy igaz. Ezek a dolgok elkísérnek bennünket felnőttkorba is, majd később rájövünk, hogy ezek koránt sincsenek úgy, ahogy sejtettük. Tudósok eredményei alapján viszont rájöhetünk, mi az amit eddig rosszul gondoltunk. Összeszedtünk néhány mítoszt, amiről eddig sokan azt hitték igaz, de most kiderül, hogy nem.

Mítosz: Az agy soha nem fárad el

Valójában: a mentális munkától az agy nem képes elfáradni, de a pszichológiai, érzelmi és fizikai állapot befolyásolhatja az aktivitását. A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az agy, akkor működik a legjobban, ha a hullámok hangját hallja, friss levegőt és meleg homokot érez valamint kék eget lát. Ezért a tenger vagy az óceán partján gyorsan újraregenerálódhatunk.
Mi a teendő: gyakran járj a szabadba sétálni, pihenj víz közelben és nyáron mindenképp járj mezítláb a homokos tengerparton. Próbálj meg annyiszor elmenni a tengerpartra, amennyiszer a pénztárcád engedi.

Mítosz: Rajzolással nem lehet matematikát tanulni

Valójában: A rajzolás aktiválja mindkét féltekét és az agy gyorsan megtalálja a megfelelő megoldást. Az integrált órák azt mutatták, hogy a gyerekek gyorsabban tanulják a matematikát és jobban emlékeznek az információkra, ha bemutatják az új anyagot.

Mi a teendő: fess 10-20 percig a gyengébbik kezeddel. Például, ha jobbkezes vagy, használd a bal kezed. A hatás az első hónapban észrevehetővé válik.

Mítosz: A hinta szórakoztató a gyerekek számára

Valójában: gyerekkorban a hullámzó mozgás segíti a beszéd- és információfeldolgozásért felelős agyi osztályok fejlődését. A keresztirányú lengés minden korban megerősíti az egyensúlyi rendszert, ami segít kialakítani az űrben való tájékozódást.

Mi a teendő: heti 2-3 alkalommal, 15-20 percet hintáztasd a gyereket, a lovaglás szintén jó választás. Ez megakadályozza a tengeribetegség kialakulását felnőtt korban.

Mítosz: Az extraszenzoros képességek nem léteznek

Valójában: amit a hatodik érzéknek neveznek, gyakran azoknál az embereknél van, akik kénytelenek bizonyos érzéküket felfejleszteni, például a gyengén látóknak, akiknek a hallásra, szaglásra és a tapintásra kell hagyatkozniuk, hogy érezzék a körülöttük lévő teret. Az agyuk, a kapott adatok alapján, létrehoz egy elméleti térképet, amelyet mozgás során használnak.

Mi a teendő: mindennapos tevékenységeket oldj meg hetente többször is füldugóval. Például találd ki mi van a dobozban. Határozd meg, érintés alapján a tárgyakat, amik a dobozban vannak.

Mítosz: A tej jó az agy számára

Valójában: sokkal hasznosabb a test fogyasztására a kefir. Egyes élelmiszerek és italok, amelyeknek az agyra gyakorolt pozitív hatása még nem bizonyított, jobb alkalmanként használni, beleértve a bort és a csokoládét is.

A hízás elpusztítja az idegsejtek közötti kapcsolatot, a cukor és a transzzsírok gyulladáshoz vezetnek. Az agy alacsony energia módra vált és depresszióba esik. Az élelmiszer hiánya is elvesz a testből és az egyensúlyból: minden erejét felhasználja, hogy élelmiszert kapjon, és az ember agresszív és ingerlékeny lesz. Az agy élettartama csökken, az agyi betegségek kialakulásának kockázata nő.
Mit kell tennie: rendszeresen (de ne mindennap) egyél zsíros halat, kaviárt, diót, gyümölcsöt és zöldséget.

Mítosz: A pozitív gondolkodástól sokkal fiatalabbaknak nézünk ki.

Valójában: az optimisták könnyebben élik meg a kudarcokat és törekednek arra, hogy céljaikat gyorsabban érjék el. A gének határozzák meg, hogy tekintünk az életre, de a tapasztalatok döntenek arról, hogy kiből ki lesz. A pszichológusok azt javasolják, hogy az emberek egy pozitív gondolkodásra sarkalló tervet dolgozzanak ki.

Mit tegyünk: van egy online képzés, amit naponta kell elvégezni. 9 ember közül meg kell találnia azt, aki mosolyog. A rendszeres gyakorlatok miatt az agy újraépíti a világról alkotott képet és csökkenti a szorongást.

Mítosz: A mindennapi kávé jó a memóriának.

Tény: a koffein fokozza az agyműködést és képes késleltetni az időskori demencia kialakulását. Jelentősen javítja a memóriát, növeli a tudás mennyiségét és segít a szókincs bővítésben.
Mi a teendő: hetente olvassunk egy-két könyvet, különböző témákban. Olvasd el újra a régebbi könyveket és bővítsd a tudásod.

Mítosz: A virtuális térképek és navigátorok térbeli tájékozódást alakítanak ki

Valójában: A GPS-nek köszönhetően az emberek folyamatosan fogják elfelejteni az utcák nevét, még akkor is ha napi szinten járnak oda. Londonban a taxisofőröknek, 25.000 utcát meg kell jegyezniük, hogy munkát kapjanak.

Mi a teendő: tanuld meg a papír alapú térképet, keress bizonyos épületeket, nevezetességeket. Ennek köszönhetően megtalálod a helyed még egy ismeretlen városban is.

Forrás

loading...