Menü Bezárás

Mi történik veled, ha abbahagyod a cigizést és soha többé nem gyújtasz rá?

Mi történik veled, ha abbahagyod a dohányzást? Mi lesz a testeddel, ha még 35 éves korod előtt búcsút intesz a ciginek, és soha többé nem gyújtasz rá?

Először is: drasztikusan csökken a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának az esélye.

Amint leteszed a cigit, 20 perc múlva a vérnyomásod és pulzusa visszatér a normális szintre, fél órával később javul a keringés a végtagokban (a kezekben és a lábakban) egy nap elteltével lecsökken a hirtelen szívhalál kockázata, és már néhány hét után szabadabban lélegzel.

Javul a szaglásod és ezzel együtt az ízérzékelésed. Ez azért is fontos, mert előfordul, hogy valaki hosszan tartó dohányzás után már alig érzi a szagokat és ízeket, és ez életveszélyes is lehet számára.

A leszokás sötét oldala:

Ugyanakkor kellemetlenségekkel is járhat a leszokás. Egy kutatásból kiderül, hogy aki valaha már átesett depressziós időszakon, annál a cigizés abbahagyása után nagy eséllyel újra kialakulhat depresszió. De azok is áteshetnek depresszív időszakon, akik korábban nem szenvedtek depressziótól. A dohányzásról való leszokás első hetében tehát a pozitív változásokat negatívak kísérik: feszültebb, ingerültebb lehetsz, gyakorivá válhatnak a hangulatingadozások.

„Az elvonási tünetek csak rövid ideig tartanak, és elmúlnak” – írja az Európai Rákellenes Kódex. “Az elvonási tünetek között megemlíthető a sóvárgás vagy a dohányzásra való erős késztetés, a depresszió, az ingerlékenység/agresszió, a nyugtalanság, a megnövekedett étvágy, a csökkent koncentrálóképesség, a szédülés és az alvási zavarok. Ezek időtartama változó lehet, de többségük nem tart 1-3 hónapnál tovább. Nem mindenki szenved elvonási tünetektől. Az elvonási tünetek azért jelentkeznek, mert a dohányzók hozzászoktak a dohányzás közben rendszeresen felvett nikotinadagokhoz, és amikor leszoknak, szervezetüknek alkalmazkodnia kell a nikotin hiányához. “

A kellemetlen tünetekhez tartozi a szédülés. Akad, aki arról számol be, hogy olyan erősen meg-megszédült, mint amikor először szívott cigit életében.

Amikor erősen sóvárogni kezdesz a cigi után, előfordulhat, hogy evéssel próbálod ezt kompenzálni. A tapasztaltabbak azt javasolják, ilyenkor zellerszárat, uborkaszeletet, csíkokra vágott nyers zöldégeket rágcsálj, ez legyen a nassolni valód, ne szénhidrát alapú rágcsa. Így kerülheted el a leszokás utáni elhízást.

3 hónappal később a tüdőd teljesítménye 30 százalékkal javul. Ahogy tisztul a tüdő, és tisztulnak a légutak, még a légúti fertőzések kockázata is csökken, így keesebbet leszel beteg.

Kezd kisimulni a bőröd. Sokan azt mondják, hogy osztálytalálkozókon ránézésre látni szokták, ki dohányzik, és ki nem – utóbbiak bőre gyakran ráncosabbá, pergamenszerűvé, sápadtabbá válhat.

A dohányzás abbahagyása után 9 hónappal, ha addig sokat köhögtél, ez megszűnik. 1 év elteltével 25 százalékkal csökken a heveny szívizom elhalás kialakulásának lehetősége. És 10 évvel később a felére csökken annak az esélye, hogy tüdőrák alakuljon ki.

loading...