Menü Bezárás

16 illemszabály, amit minden hölgynek ismernie kell

A középkorban a „hölgy” címet a brit urak feleségei viselték. A modern világban ez a szó már jóval tágabb értelmet nyert. Manapság a hölgy egy olyan nő, aki tudja, hogyan kell méltósággal viselkedni minden helyzetben, legyen szó akár egy régi baráttal történő találkozásról, akár egy elegáns üzleti vacsoráról. A férfiak csodálattal fordulnak az ilyen nők után, és egy igazi hölgy tudja, hogyan kell kezelni a bókokat.

Most bemutatjuk, hogy melyek azok az apró részletek, melyek alapján már első ránézésre is egyértelművé válik az emberek számára, hogy egy igazi hölggyel van dolguk.

 • Egy hölgy tudja, hogyan kell fogadni a bókokat, és megérti, hogy a kellemes szavakra legtöbbször a mérsékelt hála (elég egy rövid „köszönöm”) és az udvarias mosoly is elég. Semmi esetre sem kell megpróbálni cáfolni a bókokat: ez megzavarhatja a beszélgetőtársat.
 • Az egyik örökérvényű szabály, hogy mindig annak a szemébe kell nézni, akivel beszélgetünk – legyen az egy ismerős, rokon, gyermek, felnőtt, felszolgáló, vagy a saját főnökünk. Elfogadhatatlan, hogy beszélgetés közben a falat, vagy a másik nyakkendőjét, esetleg cipőjét nézzük. A szemünk állása megmutatja, hogy a beszélgetőtársunkra koncentrálunk, és nem vonja el a figyelmünket semmilyen apróság.
 • Kezet rázni másokkal egy értekezlet alkalmával nem csak ajánlott, de szükséges is. A lényeg, hogy tudjuk, mi a menete: a mindennapi életben mindig a fiatalabbak köszöntik az idősebbeket, a munkahelyen azonban mindig a magasabb rangú személy köszönti a beosztottjait, alkalmazottjait – életkortól függetlenül.

 • Széken vagy karosszékben ülve egy hölgy az egyik tenyerét a másikra teszi az ölében, és összekulcsolja azokat.
 • Az igazi hölgyek egyik legfontosabb szabálya a testtartás – erről sosem szabad megfeledkezni. Akár más emberek előtt vagyunk, akár egyedül, az egyenes hát és a kihúzott vállak minden helyzetben elengedhetetlenek. Ezért az egészségünk és a belső szerveink is hálásak lesznek.
 • Egy hölgy tudja, hogyan kell uralkodni az érzelmein. Nem láthatunk az arcán meglepettséget, gyűlöletet, vagy haragra utaló fintort, ahogy a fülig érő mosolyt is érdemes mellőzni. Egy igazi hölgy tudja, hogyan kell csökkenteni az érzelmeit, emellett mindig összeszedett, nyugodt, az arca és gesztusai pedig megfontoltak.
 • Az intim szféra mindig szent. Egy igazi hölgy tudja, hogyan kell tapintatosan közölni valakivel, ha valaki megsértette a személyes terét úgy, hogy a másik fél ne sértődjön meg emiatt. Ilyenkor felesleges konfliktust generálni, elég pár találó és nyugodt hangvételű kifejezés, hogy a partner érezze, túlment egy bizonyos határon.
 • A nyüzsgés és a hiperaktivitás szintén összeegyeztethetetlenek egy igazi hölggyel. Egy hölgy tudja, hogy nem szabad rugózni a lábával, kattogtatni a tollat vagy játszani az abrosz szélével az étteremben. Minden ilyen viselkedés arra utal, hogy az adott nő nem tud uralkodni magán, egy hölgy pedig nem engedheti meg magának, hogy ezt gondolják róla. Egy igazi hölgy mindig a nyugodtság és a méltóság mintaképe.

 • Ebédidőben az asztalra kihelyezett szalvétát csak az ölünkbe kell tenni, félbehajtva. Vacsora idején teljesen szét kell teríteni az ölünkben.
 • Nem tilos az asztalra tenni a könyökünket. A legfontosabb azonban, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy ez csak az étkezés előtt vagy az étkezések közötti szünetekben megengedett.
 • A parfümözés művészete szintén egy nagyon kényes folyamat. A legjobb, ha a parfümöt csak azokra a pontokra visszük fel a testünkön, ahol más emberek közel kerülhetnek hozzánk: csukló, könyökhajlat, mellkas közepe, halánték, illetve a fülcimpa alatti terület. A legfontosabb azonban itt is a mértékletesség: a kevesebb, néha több. Ha már a saját parfümünk illatát is érezzük, akkor tudhatjuk, hogy baj van, ilyenkor biztos, hogy a körülöttünk lévők már fuldokolnak a szagától.
 • Egy magas társadalmi rétegben élő nő sminkje nem lehet kirívó, fontos, hogy a természetes szépség hangsúlyozását célozza meg, és ne próbáljunk meg új arcot festeni magunknak. Diána hercegnő sminkese azt tanácsolja, hogy ragaszkodjunk a természetes árnyalatokhoz, különös figyelmet fordítva a bőrünk tónusára.

 • A rövid beszélgetések alkalmával jobb tartózkodni a nevek, címek említésétől, és csak a legfontosabb információkra koncentrálni.
 • Új országba látogatva tanácsos semlegesen öltözni, és például a térdeket, könyököket és kulcscsontokat mindig eltakarni. Annak megértéséhez, hogy egy adott országban mely stílus elfogadható, érdemes figyelembe venni az ott élő emberek öltözködését. A helyiekkel történő kommunikáció során fontos ismerni a helyi kultúra alapvető sajátosságait, és hogy melyek azok a témák, amiket illik kerülni: például soha nem szabad dicsérni a kínai teát Japánban.
 • Vásárlás előtt jobb, ha csak minimális sminket hagyunk az arcunkon, a rúzst pedig feltétlenül leszedjük magunkról. Ezzel elkerülhetjük annak a kockázattá, hogy véletlenül összepiszkoljuk a ruhákat a próbálgatás közben.

 • Ha légi úton közlekedünk és valaki elfogadhatatlanul viselkedik vagy kellemetlenséget okoz, akkor erről érdemes először a légiutas-kísérőt értesíteni. Ők felelősek a rendért a fedélzeten, ezért a legjobb, ha az ilyen helyzetben először velük kommunikálunk.
loading...