Menü Bezárás

8 játék, ami fejleszti a gyerekek gondolkodását

El se hinnéd, mennyi előnye lehet annak, ha a gyerekek szerepjátékokat játszanak. Például, ha a gyerek orvososat játszik, akkor előfordulhat, hogy a többi gyerekkel empatikusabban fog bánni. Ha pedig sminkeset játszik, akkor tinédzser korára nőhet az önbizalma is.

Úgy gondoljuk, hogy a gyerekeket a lehető legtöbb pozitív hatás kell, hogy érje, ezért összegyűjtött 8 játékot, ami fejleszti a gyerekek gondolkodását.

1. Ha orvososat játszik, fejlődik az empátiája.

A szerepjátékok segítenek a szociális és kognitív fejlődésben. Növeli a gyerekek szociális és nyelvi készségeit, fejleszti a képzelőerőt és bővíti a tudásokat arról, milyen is a világ. Az orvosos játékok a szerepjátékok egyik fajtája, ahol a kicsik nagyon jól szórakozhatnak és ha megbizonyosodhatnak arról, hogy a kedvenc játékuk vagy babájuk biztonságban van és egészséges, az empatikusabbá teheti őket.

A szerepjátékok egyéb pozitív hatásai:

 • Kreativitás és képzelőerő
 • Nagyobb önbizalom
 • Empátia
 • Gondolkodási készség
 • Szociális készség
 • Jó lelki egészség
 • Nyelvi és kommunikációs készség

2. A „Találd ki” játékok segítik a logikus gondolkodást és leíró készséget.

A „Találd ki” egy olyan játék, ami rengeteg pozitív hatással van a gyermekek fejlődésében. Az általános előnyei mellett, mint szabálykövetés, bajtársiasság és a felváltva sorra kerülés, ez a játék:

 • Megtanítja a gyerekeknek felismerni a színeket
 • Megtanítja őket, hogy felismerjék az ellentéteket (nagy száj – kis száj)
 • Leíró készséget tanít, például, hogyan írjanak le egy arcot
 • Fejleszti az artikulációt
 • Logikai gondolkodást fejleszt

3.  Ha sminkeset játszanak, fejleszti az önbizalmukat.

A sminkkel való játszás nagyon fontos hatással van a gyermekek önbizalmára. Növeli az önbizalmat és magabiztosságot, úgy érzik, hogy valaminek ők is a részei, miközben jól szórakoznak és időt töltenek a kedvenc emberükkel a világon, rengeteg figyelmet kapnak és dicséretet, a jól végzett munkáért.

4. A Jenga türelemre tanítja őket és fejleszti a döntéshozási képességeiket.

A Jenga sok koncentrációt, javítja a szem-kéz koordinációt és a döntéshozási képességeket, és a játék koncepciója az, hogy türelemre tanítsa a gyerekeket. Továbbá a Jenga egy jó agy-tréning, ami fejleszti a kognitív képességeket is.

5. A kirakós játékok megelőzik a kognitív öregedést.

A kirakós az egyik legjobb játék, amit a gyerekeddel játszhatsz, nem csak azért, mert nagyon jó móka, hanem mert a tevékenység nagyban befolyásolja a kognitív képességeket. Ráadásul csökkenti a mentális betegségek kialakulásának esélyét, mint a demencia, memóriavesztés vagy Alzheimer kór.

6. A sakk stratégiára és problémamegoldásra tanít.

A sakk egy újabb játék, aminek rengeteg előnye van. Rengeteg stratégiára, problémamegoldásra és kritikai gondolkodásra van szükség hozzá, de abban is segít, hogy gyorsabban dolgozzák fel az információt.

 7. A torpedó segíti a logikai és kritikai gondolkodást.

A torpedó rengeteg érvelést, kritikai és logikai gondolkodást igényel. Nagyon sok döntést kell hoznod, kitalálni, hogy hova lőj, nyomon kell követni a lövéseket és kitalálni, hogy a másik hová rejtette a hajóit. Ezek az előnyök mind azt bizonyítják, mennyire hasznos is a játék.

8. A Scrabble növeli a szókincset és javítja a memóriát.

A Scrabble növeli a szókincset és javítja a memóriát, ráadásul kutatások bizonyítják, hogy akik ezzel a játékkal játszanak, az agyuknak több területét használják, mikor lexikai döntéseket hoznak.

Neked melyek a kedvenc tanító jellegű játékaid?

loading...