Menü Bezárás

10 tény az állatvilágról, ami bizonyítja, hogy sokat kell még tanulnunk

Tudtad, hogy egyes gyíkok képesek vízen járni, és egyes baglyok apró kígyókat tartanak háziállatként a fészkükben? Mivel 8,7 millió faj osztozik velünk a világon, lehetetlen mindet részletesen megismerni. Összeszedtünk 10 tényt az állatokról, amelyek biztosan segítenek megtörni a jeget, ha nem tudod, miről beszélj a baráti körödben.

1. Egyes gyíkok képesek a vízen járni.

A közönséges baziliszkusz egy olyan gyíkfaj, amely könnyedén tud a vízen járni, sőt futni is. Az esőerdőkben található, és gyakran használja ezt a képességét arra, hogy elmeneküljön a ragadozók elől.

2. A zebrák csíkjainak természetes taszító hatása van.

A zebrák testén lévő fekete-fehér szín segít távol tartani a bosszantó legyeket és szúnyogokat. Ez azért történik, mert a minta “összezavarja” a rovarokat. A szakértők szerint ez az embereken is működhet.

3. Egy szamár képes legyőzni egy falkányi prérifarkast.

Bármilyen bizarrul is hangzik, a farmerek őrszemként szamarakat tartanak, hogy megvédjék a csordáikat a prérifarkasoktól. Amikor egy falkányi prérifarkassal találkoznak, a szamarak hangos hangokat adnak ki, hogy elijesszék őket. Ha szükséges, lábaikkal és fogaikkal megtámadják a prérifarkasokat, és néha meg is ölik őket.

4. Az újszülött kacsák más állatokhoz hasonlóan viselkedhetnek

A kiskacsák átveszik az első állat viselkedésmódját, amelyet meglátnak. Ezt nevezik “lenyomatnak”. Nem ismerik magukat, mint fajt, és az első dolgot, amit meglátnak, összetévesztik a szülőjükkel. Az emberekről is képesek lenyomatot venni.

5. A macskák legalább 33 faj kihalásáért felelősek.

Csak az Egyesült Államokban a macskák egy év alatt több milliárd állatot pusztítanak el. Évente 1,4 -3,7 milliárd madár és 6,9-20,7 milliárd emlős haláláért felelősek. Nem csak erről van szó, eddig összesen 33 fajt irtottak ki teljesen a világból.

6. A kék bálna szívverése percenként csak 2 ütés is lehet.

A kék bálna szívverését tavaly mérték meg először, és kiderült, hogy az akár percenként 2 ütés is lehet. A maximális értéket 37-nek találták.

7. A kakilás életveszélyes a lajhárok számára.

A lajhárok hetente csak egyszer ürítenek, és amikor ezt megteszik, testsúlyuk 1/3-át veszítik el.

8. Az afrikai pingvin képes utánozni a szamarat.

Az afrikai pingvin, ami pont az ellenkezőjének tűnik annak, ahogyan egy pingvint elképzelünk, a kommunikáció érdekében szamárbőgésszerű hangot ad ki.

9. A baglyok kígyókat tartanak háziállatként.

A keleti sikoltóbaglyok apró kígyókat fognak, és élve viszik vissza a fészkükbe. Az ok – a kígyók bogarakat esznek, és biztonságban tartják a bagolybébiket. Egy tanulmány szerint a szülő baglyok tudatosan teszik ezt, hogy növeljék kicsinyeik túlélési esélyeit.

10. Az elefántok agyában több mint 300 milliárd neuron található.

Az elefántok agya nagyon hasonlít az emberi agyhoz. Több mint 300 milliárd neuronjuk van, és számos, az emberhez hasonló érzelemre képesek, például bánatot és együttérzést éreznek, új dolgokat tanulnak, eszközöket használnak stb.

loading...