Menü Bezárás

10 váratlan dolog, amit minden túlféltő szülő elkövet

Minden anya aggódik gyermekei miatt, és ez rendben is van. De a gondoskodás néha szorongássá alakul, és pszichológiai rendellenességekhez vezethet az anyáknál, a gyermekeiknél és az egész családjuknál.

Összegyűjtöttünk néhány figyelmeztető jelzést a szorongó anyákról. Ez a cikk segít abban, hogy időben meghozd a megfelelő intézkedéseket, és megkönnyíti a gyerekek nevelésének folyamatát.

10. “Ha a gyermekem piszkos lesz, mielőtt a vendégek megérkeznének, átöltöztetem.”

Ez nem az ápoltságról szól, hanem az anya azon szándékáról, hogy tökéletes anya legyen. Tettei és gondolatai kizárólag más emberek elvárásaira koncentrálnak – azt szeretné, hogy mások úgy lássák, hogy teljesen az anyaságnak szenteli magát. Ha az emberek kifejezik az elismerésüket, boldog, de ha nem, akkor bűnbánó érzés fogja el.

9. “Ha a gyermekem nem tud valamit egyedül megcsinálni, mindig segítek neki.”

Úgy gondolod, hogy ha más gyerekek képesek megcsinálni valamit, akkor a te gyermeked is meg tudja csinálni. De nem veszed figyelembe, hogy a gyermeked saját képességekkel és vágyakkal rendelkező egyén. Ha a gyermeked nem tud valamit megcsinálni, akkor elkezded a szemrehányást neki vagy magadnak.

Ez a viselkedés az iskolai teljesítményük csökkenéséhez vezethet. Ha rájössz, hogy minden ember más, és ha mindenben a legjobbak vagyunk, az nem tesz senkit boldoggá, a gyermeked és a saját életed is sokkal könnyebb lesz.

8. „Amikor a gyermekemnek van szabadideje, aggódok, és megpróbálok neki feladatot találni.”

Az a típusú szülő vagy, aki megpróbálja lefoglalni a gyermekét, csak hogy maga mellett tartsa. Nem hiszed, hogy képes egyedül döntéseket hozni a te közbeavatkozásod nélkül, és meg vagy róla győződve, hogy te tudod legjobban, mi a jó neki. Az ilyen gyerekeknek annyi tanulnivalója, kötelezettsége és hobbija van, hogy nincs egy szabad másodpercük se magukra. Soha nem tapasztalták meg a függetlenség érzését, és nem tud egyedül érdeklődési kört sem találni magának.

Amikor ezek a gyermekek felnőnek, képtelenek lesznek vállalni a felelősséget, és nem fogják tudni, mit kezdjenek az életükkel.

7. „Ha a gyermekem valahova elmegy a barátokkal, megtervezem az elfoglaltságaikat.”

Amint a gyermeked idősebb lesz, barátokat fog találni. Amikor elmennek sétálni vagy a bevásárlóközpontba, megtervezed, hogy hova menjenek, és mit csináljanak. Megszerzed a gyermeked összes barátjának és rokonának telefonszámát és lakcímét.

Ez a magatartás az iskolában történő piszkálódáshoz vezethet, és megfoszthatja a gyermekeket a függetlenségüktől, mivel mindig azt kell csinálni, amit az édesanyjuk mond, és nem tudnak egyedül döntéseket hozni.

6. „Amikor a gyermekem szomorúnak érzi magát, úgy érzem, hogy ez az én hibám.”

Amikor a gyermeked idősebb lesz, megpróbálod megvédeni a szomorú gondolatoktól, és túlságosan együtt érzel, ha valami rosszul sikerül. Ahhoz, hogy egészséges ember legyen, az érzelmek és érzések teljes skáláját meg kell tapasztalnia, és tudnia kell, hogyan kell megbirkózni a negatívakkal.

Teljesen elfeledkezel a saját életedről. Folyamatosan feszült és ideges vagy. Ha veszel valamit magadnak, bűnösnek érzed magadat.

5. “Ha a gyermekem egy kötélpályára akar menni az osztályukkal, akkor megtiltom neki.”

Minden ötlet felébreszti a benned lakozó drámakirálynőt. Valószínűleg kisebb korában azt is megtiltottad a gyermekednek, hogy hintázzon, mert túl veszélyes volt. Ugye?

Megpróbálod kiszámíthatóvá tenni az életét, de nem tudsz előre megjósolni mindent. Mellesleg, ez a világ nem olyan szörnyű. Szóval, tényleg annyira kell aggódnod?

4. “Ha a tinédzser gyermekem pénzt akar keresni a nyári szünet alatt, én keresek neki munkát.”

A gyermeked tisztességtelen munkaadókkal szembeni védelme érdekében úgy döntesz, hogy biztonságos munkát találsz neki. Nem veszed figyelembe a vágyait, így nem fejlődik az a képessége, hogy döntéseket hozzon, különböző lehetőségek közül válasszon, értékelje a kockázatokat, és más hasznos készségei. Ezek nélkül pedig igencsak nehéz lesz felnőttként az élete.

3. „A szülőknek meg kell védeniük a gyermekeiket minden veszélytől.”

Gyermeked napirendje mindig szigorú, és ha valami félresikerül, stresszt tapasztalsz. A gyerek eléggé elszigetelt az osztálytársaitól és más emberektől. Mellesleg, ez a szülői viselkedés komoly hisztériát okozhat.

2. „Mindent ellenőrzök, amit a gyermekeim barátai ajánlanak neki, hogy olvasson el, nézzen- és hallgasson meg.”

Olyan vagy, mint egy kém, és ez nem jó. Te és a gyermeked csak akkor lehettek boldogok, ha megbíztok egymásban. Sokkal fontosabb, hogy megtanítsd gyermekednek a közösségi médiában való viselkedést, mint hogy ellenőrizd az internetes fiókját.

1. „Amikor a gyermekem hazaér az iskolából, megkönnyebbülten sóhajtok.”

Mosolyogsz, és boldognak tűnsz, amikor gyermeked hazaér, de valójában csak a szorongásodat próbálod leplezni. Elkezdesz segíteni a gyereknek, és egyszerű dolgokat csinálsz meg neki: kimosod a ruháit, kitakarítod a szobáját, kiválasztod az állásinterjú időpontját és így tovább. Ennek eredményeként, két forgatókönyv fordulhat elő, amikor a gyermeked felnő: Az egyik, hogy egyedül nem fog tudni döntéseket hozni, a másik pedig, hogy állandóan vitatkozni fog veled, amikor függetlenedni akar.

Ha csak 1 vagy 2 pontot szereztél, akkor minden rendben van. Ha többet szereztél, akkor ideje elgondolkodni a gyermekeddel kapcsolatos hozzáállásodon, mivel a szülői szorongás hozzájárul gyermekeik sebezhetőségéhez. Fennáll annak a veszélye, hogy gyermeked mindig félni fog a jövőtől és más pszichológiai problémákat tapasztal, amelyek nem teszik lehetővé, hogy fejlődjön.

Ne féltsd túlzottan a gyermekedet, jobb, ha inkább támogatod, és hagyod, hogy meghozza a saját döntéseit, hogy megértse, hogy a világ érdekes és csodálatos felfedezésre váró hely.

Egyetértesz a cikkben említett összes állítással? Oszd meg velünk véleményedet.

loading...