Menü Bezárás

11 varázslatos hely, amelyek mesefilmeket inspiráltak

Képzelj el egy olyan szép helyet, ami láttán úgy gondolod, hogy nem is tartozik ehhez a világhoz. Minden országban vannak helyek, amelyek úgy tűnik, mintha egyenesen egy tündérmeséből származnának. Ezek a bájos falvak, ősi várak és mély erdők inspirálták a filmtervezőket és a producereket, hogy olyan királyságokat hozzanak létre, amelyekre rácsodálkozunk a képernyőn, és ma teszünk egy sétát néhányuknál.

Hadd mutassuk meg, hogy vannak mágikus helyek a Földön. Íme, néhány a legcsodálatosabb helyek közül, amelyek mesefilmekhez szolgáltak inspirációul.

1. A szépség és a szörnyeteg

Mondj bonjour-t Elzásznak, a festői falvairól híres francia régiónak. A film a 19. századi francia író, Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve eredeti történetén alapult. Tehát Belle „kis vidéki városa” valójában egy kis vidéki város. A producerek olyan településeket választottak, mint Colmar és Eguisheim, hogy ábrázolják Belle városát, és csak azt mondhatjuk, hogy az eredménynek nagyon örülne Miss Barbot de Villeneuve.

2. Hófehérke és a hét törpe

El tudod képzelni Hófehérkét, ahogy a hercegének énekel az erkélyről? A legidősebb hercegnőnket egy a Grimm testvérek által rögzített német népmese ihlette. A kutatások azt mutatják, hogy a történet igaz lehetett, és hogy a sötét erdő, a vaddisznó, a törpék és az üveg koporsó mind olyan eseményre utal, amely a Lohr-kastély és a Spessarti erdő környékén történtek.

3. Vaiana

John Muske, az egyik igazgató, egy polinéz mitikus hősről, Māuiról szóló könyvből merítette az ötletet a filmhez. Az övé volt az a nehéz feladat, hogy elutazzon sok paradicsomi Dél-Csendes-óceáni szigetre némi kutatást végezni. A Fidzsi-szigetek, Szamoa és Tahiti néhány olyan sziget, amelyet meglátogatott, hogy megismerkedjen az őslakosok kultúrájával, hagyományaival és reprodukálja Motunui lélegzetelállító tájait, Vaiana szigetét.

4. Pinokkió

Disney a filmet Carlo Lorenzini Pinokkió kalandjai című gyermek regénye alapján készítette, aki a regényt anyja szülővárosában, az olasz Collodi faluban összpontosította. A város olyan közel volt Carlo szívéhez, hogy elkezdte Carlo Collodi-nak aláírni a nevét. Apró házai, keskeny kőburkolatú utcái és boltívei tették ezt a toszkán falut tökéletes kiindulóponttá a Pinokkió tervezéséhez.

5. Merida, a bátor

Nem titok, hogy a film a Skót felföldön van elhelyezve. A középkori Dunnottar kastély, melyet a világ legszebb vidéke vesz körül, tökéletes helyszíne Merida kalandjainak. Egyértelműnek tűnik, hogy itt varázslatokat, íjászversenyeket és skót angol akcentust várunk.

6. Jégvarázs

A táj Norvégia vidéki városaiból és csodálatos fjordjaiból származik. Láthatjuk a hasonlóságot a természeti tájban, a fából készült templomokban, a téglaépítészetben, a textilmintákban és még az állatokban is (gondolj Svenre). Miért? Mert a történetet a dán szerző, Hans Christian Andersen Hókirálynője ihlette. Tehát természetesnek tűnik, hogy Michael Giaimo, a Jégvarázs művészeti igazgatója Skandináviába utazott, hogy inspirációt keressen.

7. Hamupipőke

Nem juthatsz közelebb egy mesebeli kastélyhoz ennél. Herbert Ryman tervezte Hamupipőke eredeti kastélyát, amelyet később a Disney World részeként építettek meg. Fő inspirációja a németországi Neuschwanstein-kastély volt. Eredetileg II. Lajos bajor király építette nyári házként. Magas, hegyes tornyai, íves bejárata és a környező erdő tökéletesen megegyezik Hamupipőke hercege kastélyával.

8. Mulan

Mulan ősei büszkék lehetnek. A film a régi kínai népmese, a Hua Mulan balladájának adaptációja, amely az 5.-6. századból való. A producerek történelmi kutatásokat végeztek, és oda helyezték a történetet, ahova kellett, a Ming és a Qing dinasztiák közé. A filmben ábrázolt híres táj, mint a Kínai nagy fal és a Tiltott Város akkorra már megépült.

9. A kis hableány

Ez a kastély egy tó mellett helyezkedik el, nem igazán közel az óceánhoz, de szinte másolata a filmben lévőnek. A svájci Chillon vár a Genfi-tó partján inspirálta Eric herceg édes otthonát. A kastélyt víz veszi körül, széles tornyai megfelelnek a filmben lévőknek, és a keskeny ablakok teszik teljessé a megjelenést. Sajnos azonban nem létezik Eric herceg, aki bent üdvözöl minket.

10. Aladdin

Hol van ez – Indiában? Arábiában? Agrabah kitalált városa valahol a Közel-Keleten található. Az Arabian Nights dal ezt megerősíti. De Jázmin palotája és az indiai Taj Mahal rendkívül hasonló. Ez azért van, mert az indiai Mogul Birodalom alatt épült, ahol az iszlám volt a hivatalos vallás, és a muszlim építészet dominált.

11. Aranyhaj és a nagy gubanc

Igen, azok a tornyok léteznek. Rapunzelé a francia középkori tornyok adaptációja volt, mint a Chenonceau-ban lévő. Erőteljesen hasonlít a lenyűgöző ír tornyokra, amelyek azért épültek, hogy a közösségeiket megvédjék vikingektől, de csak feltételezhetjük, hogy a tervezők is ihletet merítettek belőlük. A kastély számára viszont a tervező ötlete határozottan győzelem volt, hogy egy szigeten legyen, hasonlóan a Mont-Saint-Michelhez.

Ismersz olyan helyet az országodban, ami olyan csodálatos, hogy inspirálhat egy mesét? Forrás

loading...