Menü Bezárás

12 dolog a lakásban, amit az emberek mindig észrevesznek, amikor vendégségbe mennek

Gyakran előfordul, hogy vendégek érkeznek hozzánk, és csak néhány óra áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a lehető legjobb állapotba hozzuk az otthonunkat. Ilyenkor általában már nincs időnk teljesen kitakarítani a házat, csak maximum összepakolni kicsit a szanaszét hagyott apróságokat. Nagy segítségünkre van azonban, ha tudjuk, hogy melyek azok a dolgok, amik vendégségbe érkezve leggyakrabban felkelti az emberek figyelmét.

Íme néhány ezek közül:

Bejárati ajtó

A legtöbb ember ritkán fordít figyelmet a bejárati ajtóra takarítás közben, pedig ez az első dolog, amit meglátnak az emberek, amikor vendégségbe érkeznek. Néha észre sem vesszük, hogy mennyire koszos, vagy mennyire tele van mondjuk a gyerekek ujjlenyomataival.

Az első benyomás azonban mint mindig, a vendégek fogadásakor is elengedhetetlen, így mindig ügyeljünk rá, hogy tiszta és rendezett legyen.

Cipőtartó szekrény

Az ajtón belépve az esetek 99%-ában a cipős szekrény az, amit először meglátnak az emberek a házban. Ha ez katasztrofális állapotban van, az máris rányomja a bélyeget a házunkra. Hasonló a helyzet a kulcsokkal és a szanaszét dobált kabátokkal/sálakkal, ezért mindig ügyeljünk rá, hogy csak azokat a dolgokat tartsuk az előszobában, amit mindennap használunk. A többit pakoljuk el olyan helyre, ahol nem lehet látni.

Szag a házban

Nagyon fontos, és árulkodó tényező, már csak azért is, mert a házban tartózkodó személyek annyira megszokják, hogy nem veszik észre például a tegnap este sütött büdös hal szagát, stb. Nem véletlen, hogy a családtagok gyakran úgy jönnek haza, hogy “mi ez a büdös?”, miközben az otthon lévők nem is éreznek semmit. Az otthonunk illata nagyon fontos a vendégek fogadásakor.

Csaptelep és mosdó

Amint a vendégek beléptek a házba, leellenőrizték a cipős szekrényt, és jó nagyot szippantottak a levegőbe, az első utuk általában a fürdőszobába vezet. Itt várhat rájuk a következő trauma, hiszen sokszor a házban élők észre sem veszik például a vízköves csapot, vagy a reggeli fogmosás közben mosdó szélére ragadt fogkrémet.

Egy vendég azonban igen, és ez roppan gusztustalan tud lenni, ezért mindig figyeljünk oda, hogy rendben legyen a mosdó, és annak környéke.

Szappan

A szappan állapota szintén nagyon árulkodó. Egy szétaszalódott csonka kis szappandarab még a legmodernebb, legszebb fürdőszoba hangulatát is képes porig rombolni. Hasonló a helyzet a folyékony szappanadagolóval, ami néha kritikán aluli állapotban tud lenni, ezért figyeljünk oda, hogy rendszeresen tisztítsuk, vagy cseréljük azt.

Törölköző

Nagyon kellemetlen tud lenni, amikor vendégségbe érkezve számtalan törülközőt látunk egymás hegyén-hátán, és egyszerűen nem tudjuk eldönteni, hogy melyikbe törölhetjük a kezünket, és melyikbe nem. Mindig egyértelműen jelezzük a vendégek felé, hogy melyik a kéztörlő törülköző, és ezt jól különítsük el a többitől – ezzel sok kellemetlen és igazság szerint gusztustalan helyzetet elkerülhetünk.

Fésűk és hajkefék

A fésűk minden otthonnak egy nagyon érzékeny pontját képezik, mivel legtöbbször nincs állandó helyük, ezért csak szanaszét hevernek valahol a fürdőszobában, rosszabb esetben a házban. Ezzel még semmi baj sem lenne, egy leharcolt állapotú, hajcsomókkal teli fésű azonban roppant gusztustalan hatást nyújt, ezért mindig figyeljünk oda, hogy pakoljuk el a fésűket, amikor vendégek jönnek hozzánk.

Konyhaasztal

Általában itt gyűlnek össze a vendégek, hogy beszélgessenek, ezért értelemszerűen prioritást élvez az állapota. A konyhaasztal mindig középpontban van, tehát távolítsuk el róla a felesleges dolgokat, ügyeljünk arra, hogy új, de legalábbis tiszta terítő legyen rajta, és a vendégek a kényelmes, kipárnázott székekért is hálásak lesznek nekünk, még ha nem is feltétlenül teszik ezt szóvá.

Csészék és poharak

Függetlenül attól, hogy milyen italt kínálunk a vendégeinknek, mindig fontos ellenőrizni azok állapotát, tálalás előtt. Előfordul ugyanis, hogy a mosogatógép nem tisztít le minden szennyeződést, vagy például foltos marad a pohár. Ez rossz benyomást kelt a vendégekben, senki sem szeretne inni ilyen pohárból, és néha inkább mégis megteszik, mert szóvá téve még kellemetlenebb helyzeteket tud szülni. A vízfoltok egyébként egy papírtörlő segítségével is könnyedén eltávolíthatók.

Tükrök

Egy másik dolog, amiről nem szabad elfeledkezni a vendégek fogadása előtt, ez pedig a tükrök állapota. A tükrök tisztítása nem igényel komolyabb munkát, csak egy nedves, szöszmentes mikroszálas kendőre van szükségünk, és máris könnyedén eltávolíthatjuk a rajtuk lévő foltokat, ujjlenyomatokat és egyéb koszokat.

Kanapé

Ha gyerekek vagy háziállatok vannak a házban, akkor bizony előfordul, hogy a kanapé nem éppen a legtisztább hely a házban. Hamar úrrá lehetünk azonban a problémán, ha egy porszívó segítségével gyorsan átporszívózzuk őket a vendégek érkezése előtt – ezzel eltávolíthatjuk a leginkább kényes dolgokat, például a hajszálakat, szőrszálakat, morzsákat a kanapéról.

Könyvespolc

A könyvespolcok és szekrények, különösen a nyitottak, sok figyelmet igényelnek. Mi persze legtöbbször annyira megszokjuk az egymás hegyén-hátán bedobált könyveket, hogy fel sem tűnik azok rendezetlensége, a vendégek számára azonban igen. Ha szeretnénk jó benyomást kelteni, akkor feltétlenül tegyünk egy kis rendet a könyvek között, mielőtt megérkeznek.

Egyéb apróságok

A vendégek fogadása előtt ne feledkezzünk meg róla, hogy a szanaszét hagyott apró részletek is sokat tudnak rontani az otthonunk összhatásán. Ilyenek például a hajgumik, számlák, gyógyszerek, hajcsatok, és egyéb személyes tárgyak, amik a mi személyes kényelmünket szolgálják a mindennapokban, a vendégeknek azonban csak annyi fog feltűnni belőlük, hogy nem szoktunk elpakolni magunk után.

Bónusz: 5 háztartási trükk, amivel 15 perc alatt rendet tehetünk az otthonunkban a vendégek érkezése előtt.

1. Ha a vendégek már az utca végén járnak, akkor értelemszerűen nem lesz időnk elmosogatni a konyhai csap körül összegyűlt edényeket. A leggyorsabb ilyenkor, ha egyszerűen bedobáljuk őket a mosogatógépbe vagy a sütőbe, ahol garantáltan nem lesznek szem előtt a vendégeknek.

2. Felejtsük el a hálószoba rendbetételét és az ágyazást, egyszerűen csukjuk be az ajtót. Ez több okból is praktikus lehet, mivel így ide bevihetjük gyorsan azokat a dolgokat is, amiket nem szeretnénk, hogy a vendégek meglássanak, például az éppen száradó ruhákat.

3. A házban szétszórt különböző tárgyakat dobáljuk bele egy szennyes kosárba, és ezek is mehetnek be a hálóba. Majd elpakoljuk őket, ha a vendégek elmentek.

4. Nem árt, ha mindig van kéznél otthon néhány melaminos koszradír. Az ilyen varázsszivacsok segítségével minden kosz pillanatok alatt eltávolítható például a konyhában és a fürdőszobában egyaránt.

5. A konyhában esetlegesen uralkodó kellemetlen szagok eltüntetéséhez vegyünk elő egy serpenyőt, és keverjünk össze benne 3 evőkanál ecetet egy pohár vízzel. Forraljuk néhány percig a tűzhelyen. Az ecet segít semlegesíteni a levegőben lévő kellemetlen szagokat, ezután pedig ha kicsit kihűlt, az egészet a mosogató lefolyójába önthetjük, ami szintén gyakori forrása a kellemetlen szagoknak – tehát így két legyet üthetünk egycsapásra.

Forrás: liked.hu

loading...