Menü Bezárás

12 életmentő trükk, ami egyszer hasznodra válhat

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány egyszerű, de mégis létfontosságú tényt, melyek ismerete nagy hasznunkra lehet a veszélyes helyzetekben.

1. Menekülés a darazsak elől.

Nem agresszív darazsak vagy méhek esetében a legjobb, ha egyszerűen nem csinálunk semmi hirtelen mozdulatot, lassan ugyanis maguktól is elmennek. Ha azonban például veszélyeztetjük a fészküket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a darazsak sem hagyják ezt szó nélkül. A legjobb ilyenkor, ha beszaladunk egy szobába, és minden ajtót és ablakot becsukunk. Ha nincs hová bújnunk, akkor a legjobb, ha egyenes vonalban szaladunk minél tovább. A darazsak ugyan gyorsak, de nem tudnak túl messzire repülni a fészküktől, ezért előbb-utóbb lemaradnak majd. Víz alá merülni fölösleges: a rovarok sem buták, megvárják majd, míg újra előjössz a vízből.

2. Menekülés egy tornádó elől.

A tornádó mindig mozgásban van. Ha ennek ellenére úgy tűnik, hogy nem mozog, az azért van, mert feléd tart. Ha a mérete folyamatosan csökken, akkor távolodik tőled. Ha a tornádó felénk tart, akkor a legjobb, ha elbújunk egy ablak nélküli helyiségbe, lehetőleg mondjuk a pincébe. Ha nincs épület a közelben, viszont van nálunk autó, akkor megpróbálhatunk elhajtani előle, egy autó ugyanis gyorsabb a tornádónál. Ezt azonban csak legvégső esetben tegyük, a tornádó ugyanis kiszámíthatatlanul képes változtatni a pályáját.

3. Vészhelyzet egy tömeges rendezvény közben.

Legyen szó akár egy moziról, koncertről vagy bármi hasonlóról, mindig térképezzük fel a vészkijáratokat. Egy esetleges vészhelyzet esetén a tömeg mindig a főbejáratokon próbál meg menekülni, ahol bejöttek az adott helyszínre, ezért a vészkijáratokon keresztül mindig gyorsabb lesz kijutni.

4. Fuldokló megmentése.

Nem ritka, hogy az emberek maguk is megfulladnak, miközben megpróbálnak segíteni valakinek. Egy fuldokló ember ösztönösen belekapaszkodik a megmentésére siető személybe, és magával rántja a víz alá, miközben levegőért próbál kapkodni. A fuldokló emberek mentése épp ezért mindig speciális kiképzést és/vagy felszerelést igényel. Ha nincs más, aki segíthetne, akkor a vízbe ugrás előtt lehetőleg vegyünk egy erős botot a kezünkbe, hogy a fuldokló abba kapaszkodjon, és annak segítségével húzzuk partra, ne pedig belénk csimpaszkodva rántson a víz alá.

5. Romok alatt.

Ha egy összedőlt épület romjai alatt fekszünk, ne próbáljunk meg sikítozni. Valószínűleg csak annyit érünk el vele, hogy elveszítjük a hangunkat és rengeteg energiánkat pazaroljuk el. Ilyen esetben jobb, ha inkább egy darab követ vagy törmeléket fogunk a kezünkbe, és valami szilárd anyagon kezdünk kopogni vele, lehetőleg valamilyen ritmust követve. Például: 3 kopogás, szünet, 3 kopogás. Kiabálni csak akkor érdemes, ha már embereket hallunk a közelben.

6. Mohából víznyerés.

Ha elveszünk az erdőben és már a kiszáradás szélén állunk, akkor a legbiztonságosabb és legtisztább lehetőség a tőzegmohából kinyomott víz. Természetesen ez is piszkos, ezért célszerű felforralni fogyasztás előtt, de sokkal jobb, mint egy tóból vagy pocsolyából származó víz.

7. Megállt verejtékezés.

A nap nem támad hirtelen. Eleinte erősen izzadunk és szomjasak leszünk, azonban ha ezekre a figyelmeztető jelekre nem reagálunk, a testünk hamarosan leállítja az izzadást. Amikor ez megtörténik, akkor hőgutánk van. Ilyenkor azonnali segítségre van szükségünk, a kezelés nélküli hőguta ugyanis akár végleges agykárosodást is okozhat. Mielőtt a mentő megérkezne, próbáljuk hűteni a testünket, és minél több vizet fogyasztani.

8. A vérmérgezés első tünete.

Ha van egy kis seb a bőrünkön (akkor is, ha rovar csíp meg), és a véna mentén vörös csík jelentik meg a közelében, akkor ez a szepszisre, vagy másnéven vérmérgezésre utal. Azonnal menjünk kórházba.

9. Tűz a sütőben vagy a mikróban.

Ha tűz keletkezik a mikróban vagy a sütőben, akkor egyszerűen kapcsoljuk ki, de ne nyissuk ki az ajtaját. A tűz gyorsabban kialszik, ha az ajtó zárva van, és nem kap elég oxigént. Ha pánik közben az ajtót kinyitjuk, könnyen lehet, hogy a tűz más dolgokra is át terjed.

10. Dolgok, amik hasznosak lehetnek túra közben.

Persze mindenki tudja, hogy az olyan dolgok, mint a gyufa, kés, víz elengedhetetlen túra közben. Akadnak azonban olyan dolgok, amik ritkábban jutnak eszünkbe, mégis nagyon sok esetben hasznosak lehetnek, ráadásul alig foglalnak helyet.

  • Síp. Ha véletlenül eltévedünk, egy síp segítségével sokkal hatékonyabban segíthetjük a minket kereső embereket, mint azzal, ha ordibálunk. Praktikus a gyermekeknek adni őket.
  • Sebtapasz. Egy seb könnyedén elfertőződhet, ha nem foglalkozunk vele. Az ilyenkor keletkezett fájdalom még a legsportosabb embereket is kimerítheti.
  • Tampon. Furcsának tűnhet, de nagyon praktikusak tudnak lenni például, ha eső után kell tüzet raknunk. A tamponok nagyon gyúlékonyak és jól égnek, ráadásul a műanyag borításuk miatt még egy heves eső után is biztos, hogy szárazak maradnak.

11. Orr befogása tüsszentés közben.

Elsőre talán ez egy ártalmatlan cselekedetnek tűnik, de ennek ellenére súlyos következményekkel járhat. A befogott orral történő tüsszentéstől megrepedhet a dobhártyánk vagy akár aneurizma is kialakulhat. Rosszabb esetben akár a halálos kimenetel sincs kizárva.

12. Hányás, ami úgy néz ki, mint az őrölt kávé.

Ha a hányás úgy néz ki, mint az őrölt kávé, akkor az valószínűleg egy gyomor-bélrendszeri vérzés jele. A vér vasat tartalmat, amit a gyomorsav oxidál – ennek köszönhetőek az apró darabkák.

loading...