Menü Bezárás

13 furcsa tilalom a világ minden tájáról, amelyet még a helyiek sem értenek

Minden utazás előtt mindig igyekszünk néhány utazási útmutatót elolvasni, hogy többet megtudjunk a meglátogatni kívánt helyről. De kevesen gondolkodnak azon, hogy mik a helyi törvények. Pedig kellene, mert a dolgok, amelyek teljesen normálisak és hétköznapiak otthon, más országokban tiltottak lehetnek. Például jobb, ha nem viselsz papucsot Capri-n vagy táncolsz az utcán Svédországban.Arra ösztönzünk, hogy légy óvatos, ha külföldön tartózkodsz, tehát olvasd el ezeket a furcsa törvényeket és emlékezz rájuk.

1. Görögország – számítógépes játékok

2002-ben a görög kormány megtiltotta a számítógépes játékokat. Ez a törvény valójában egy internet kávézó látogatójának letartóztatásához vezetett, mert ott játszott. Kezdetben a minimális büntetés 3 hónapos börtönbüntetés és 5000 dolláros bírság volt. A törvény az Európai Unió nyomása alatt megváltozott. Tehát senki nem fog megbüntetni, ha otthon játszol, de még mindig nem teheted ezt egy kávézóban.

2. Irán – „nyugati” frizurák

Néhány évvel ezelőtt az iráni kormány betiltott néhány „nyugati” frizurát, különösen a lófarkat és a középen felálló hajviseletet. A hatóságok még katalógusokat is közzétettek illusztrációkkal a megengedett frizurákról. A tetoválás és a borotválkozás is törvényellenes lett, mert egy muszlim férfi szakálla szent.

3. Malajzia – sárga ruhák

Ha sárga ruhát viselsz Malajziában, készülj fel arra, hogy 1185 dolláros bírságot fizess. A tüntetők után, akik sárga pólót viseltek és a választási rendszer tisztességességét követelték, a belügyminiszter betiltotta a sárga ruhák viselését.

4. Franciaország – ketchup az iskolai menzán

A francia kormány úgy döntött, hogy korlátozza a ketchup használatát a menzákon. Így a hatóságok igyekeznek elősegíteni az egészséges ételeket és a francia konyha hagyományait. A menzáknak jogukban áll a szószt felszolgálni, de csak hasábburgonyával és heti egyszer. Emellett az iskoláknak növelniük kell a zöldségfélék számát a menüben, és csökkenteniük kell az ételek zsírtartalmát.

5. Kanada – bébikompok és járássegítők gyerekeknek

2004 óta a kormány betiltotta a gyerekeknek való bébikompok és járássegítők gyártását, értékesítését és forgalmazását. Kiderült, hogy a túl korai járás veszélyes a babák számára. Pierre Pettigrew miniszter azt mondta: „Gyermekeink biztonsága mindig az első. Örömmel tájékoztatom, hogy Kanada az első ország a világon, amely megtiltotta a bébikompok és járássegítők eladását.”

6. Svédország – kültéri tánc

Svédországban nem lehet az utcán táncolni anélkül, hogy hivatalos engedéllyel rendelkeznél, amit egy speciális intézményben kell igényelni. Még a legcsekélyebb lábmozdulat a zene ritmusának követéséhez illegális.

7. Brazília – szolárium

A törvény 2009 óta működik. Ez magában foglalja a mesterséges barnuláshoz használt berendezések használatát, importját, bérbeadását és értékesítését. Az intézkedésre sok tudományos adat tanulmányozását követően került sor, amely bizonyítja az UV sugárzás veszélyét az emberek számára. Úgy vélik, hogy rákot okoz.

8. Olaszország – papucs

Olaszország egyes régióiban bírságok vannak „rossz” cipő viseléséért. Liguriaban például a turisták nem viselhetnek papucsot a parkokban. A törvény megsértéséért 50 és 2500 dollár közötti összeget kellene fizetni. Ez egy biztonsági intézkedés, mivel a mentők gyakran segítenek embereken, a cipőjük csúszós talpai által okozott bajban. Caprin pedig nem viselhetsz papucsot a hangok miatt, amit adnak.

9. Ausztrália – lámpa cseréje

Ausztráliában, egyes államokban tilos önállóan elektromos munkát végezni. A törvény azt mondja, hogy ezt a munkát egy engedéllyel rendelkező szakembernek kell elvégeznie. A pletykák ellenére kicserélheted magadnak az izzót, de a teljes lámpát vagy az elektromos vezetékek cseréjét egy szakembernek kell elvégeznie.

10. Burundi – kocogás

A kocogás törvénytelen Burundiban. Az elnök 2014-ben elfogadta ezt a törvényt, így most a Burundiban kocogó emberek még életfogytiglant is kaphatnak. Az elnök elmagyarázta: „A kocogás lehet álca. Nagyon gyakran, a futó emberek merénylők.” Tehát a biztonsági intézkedések miatt a két vagy több fős csoportban való futás illegális.

11. Türkmenisztán – fekete autók

Ebben az országban van egy babona, hogy a fekete szín rossz szerencsét hoz, és a fehér szín a boldogság szimbóluma. Ezért tiltottak a fekete autók 2018 óta. Azoknak a tulajdonosoknak, akik fekete autót vásároltak a törvény elfogadása előtt, meg kell változtatniuk autóik színét.

12. Amerikai Egyesült Államok – pofákat vágni vagy gügyögni egy kutyának

Oklahomában a hatóságok betiltották a pofavágást a kutyák előtt. A helyzet az, hogy az ilyen viselkedés agresszívvá teheti a kutyát. Az ilyen viselkedésért bírságot kaphatsz, vagy akár több napra is letartóztathatnak. Tehát, ha valaha Oklahoma-ba utazol, ne próbáld meg tesztelni ezt a törvényt.

13. Thaiföld – ruha nélkül vezetni

Thaiföldön létezik egy olyan törvény, amely tiltja az utcán való járást és a nyilvános helyeken való tartózkodást alsónemű nélkül. Természetesen a rendőrség nem fogja ellenőrizni, hogy megsértetted-e a törvényt. Az ing nélküli autóvezetés szintén törvénytelen.

Forrás

loading...