Menü Bezárás

14 gyakori tévhit a kutyákról, amit ideje egyszer s mindenkorra elfelejteni

A kutyákra általában nem úgy tekintenek az emberek, mint egy állatra, sokkal inkább úgy, mint egy hűséges és szeretetre éhes, szőrös családtagra. Magától értetődő módon bármit megtennénk a kutyáinkért, és mindenből szeretnénk a legjobbat adni nekik, de vajon mindig jól értelmezzük, hogy mit akarnak a kis kedvenceink? Valóban helyesen neveljük a kutyánkat?

14 Ha a kutya ásít, az azt jelenti, hogy aludni akar.

Kutya asitas

Alkalmanként észrevehetik a gazdik, hogy a kutyusok olyan helyzetekben is ásítanak, amik nem indokolják ezt, például játék közben, vagy simogatáskor – főleg, ha idegen simogatja őket. Ez azonban nem azt jelenti ,hogy a kutya álmos vagy aludni akar. A kutyák számára az ásítás egy természetes módja a szorongás kezelésének és a stressz enyhítésének.

13 A kutyák nyála gyógyító hatású.

Kutyanyal bakterium

Néhány ember annyira biztos ebben, hogy szándékosan hagyja, hogy a kutyája megnyalja a testén található sebeket, ez azonban hihetetlenül veszélyes!

A kutyák szája véletlenül sem nevezhető tisztának: nem használnak fogkrémet, mindent a szájukba vesznek, és a kutyanyálban capnocytophaga canimorsus baktérium is található, ami akár halált is okozhat. A Google-ban rákeresve egyébként számos elrettentő hírt találhatunk olyan esetekről, amikor a kutyanyál okozta fertőzés miatt haltak meg az emberek.

Nem véletlen, hogy azt sem szabad hagyni, hogy a kutya a saját sebeit nyalogassa – ilyen esetben mindig orvosi védőgallért kell adni a kutyákra, a nyáluk ugyanis még saját magukra is veszélyes.

12 A kutya számára a legjobb étel a nyers hús.

05a6ac58338ce96fc3525d1bf0

Egyes gazdik úgy vélik, hogy a kutyákat nyers hússal kell etetni, hiszen a farkasok (a kutyák legközelebbi rokonai) is ezt csinálják. Az ilyen gazdák azonban nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy a kutyák már évezredek óta az emberek mellett vannak, és teljesen más élelemhez alkalmazkodtak. Ezenkívül a nyers húsból hiányoznak a kutyák számára szükséges tápanyagok és vitaminok, nem beszélve arról, hogy rengeteg parazita és patogén mikroorganizmus lehet bennük.

11 A hosszúszőrű kutyákat nyáron le kell nyírni, mert melegük van.

Kutyaszor levagasa

Sok gazdi nyaranta leborotválja a kutyáit, mert azt hiszi, hogy ezzel megmenthető őket a hőségtől, de a legtöbb esetben ez nem így van. Fontos tudni, hogy a kutyák bundája folyamatosan alkalmazkodik az évszakokhoz: télen sűrűbbé, nyáron ritkábbá válik, vagyis pontosan annyi szőr marad rajta, amiben az állat kényelmesen érzi magát még a legmelegebb napokon is. Ha leborotváljuk egy állat szőrét, azzal teljesen felborítjuk ezt a természetes rendszert, amitől a kutya szőre begöndörödhet, de akár ki is hullhat. Ha mindenképpen szeretnénk hűteni a kutyánkat a nyári hónapokban, akkor érdemes más megoldás után, például hűvös vízzel teli kutyamedence után nyúlni.

10 A kutyaruhákat csak a divat kedvéért találták ki.

Kutyacipo es kutyaruha

Egyáltalán nem. Bizonyos esetekben a kutyák lábára húzott cipők és a rájuk adott pulóverek épp olyan fontosak, mint számunkra. Különösen igaz ez a kis testű kutyákra, főleg a téli hónapokban, ám nyaranta sem kell teljesen elrakni a kutyacipőket, legalábbis, ha sokat sétáltatjuk a kutyust szilárd betonon, a napfénytől nyaranta felforrósodó útburkolat ugyanis könnyedén megégetheti a lábukat.

9 Nem taníthatsz új trükköket egy öreg kutyának.

Kutyak tanitasa

A kutyák képzése nincs életkorhoz kötve. Meglehet, hogy egy idősebb kutya esetében több időre és türelemre lesz szükség, de a szakértők szerint ezt is felgyorsíthatjuk az úgynevezett klikker segítségével, ami a leghatékonyabb módja az idős kutyák tanításának.

8 Ha a kutya hevesen reagál a gazdi hazaérkezésére, az azt jelenti, hogy nagyon szereti őt.

Kutya reakcio

Ha a kutyád megőrül (ugrál, szaladgál, nyalogat, csóvál, stb.), amikor hazaérkezel, az még nem jelenti azt, hogy jobban szeret téged, mint az a kutya, aki higgadt türelemmel fogadja a gazdit, amikor hazaér. Ennek a jelenségnek a magyarázata sokkal inkább a kutya nevelési stílusában keresendő.

7 Minden kutya imád úszni.

Kutyak es az uszas

A kutyák reflexszerűen a víz fölé emelik a fejüket és a mancsukkal megpróbálnak úszni, de ez még nem jelenti azt, hogy minden kutya szeret is úszni. Valójában a legjobb kutya tudja, hogyan kell és örömmel csinálja, de egyesek számára ez egy nagyon nehéz és fárasztó folyamat.

Különösen a tömzsi testű, nehéz kutyák számára, az ő testük ugyanis egyáltalán nem alkalmas a hosszú vízben töltött időre.

6 Ha a kutya nem kerül kapcsolatba más állatokkal, akkor nem kell beoltani.

Kutya es az orvos

Nem minden oltás szükséges egy lakásban tartott kutyának, de vannak olyan oltások, például a veszettség vagy a bélgyulladás elleni oltások, melyekre a lakásban és kertben tartott kutyáknak egyformán szükségük van. A kutya beoltása előtt erről mindenképpen az állatorvossal kell konzultálni.

5 Ha a kutya orra száraz, akkor beteg.

Szaraz kutyaorr

Ezt a mítoszt már nem egyszer megcáfolták, de a kutyagazdik között még mindig élénken él, és azonnal aggódni kezdenek, ha azt veszik észre, hogy száraz a kutyusok orra. A kutya nedves és hideg orra azonban nem mindig a normális egészségi állapotra utal, sokszor akár rhinitis-re is utalhat.

Mindig vizsgáljuk meg közelebbről a kutyusok orrát: ha a felső réteg repedezett, az tényleg betegségre utalhat, ilyen esetben célszerű felkeresni egy állatorvost a jelenséggel.

4 Hagyni kell, hogy a kutyák csontokkal játszanak.

7fcff5563ea0b003e386a685f8

Évszázadok óta úgy vélik, hogy a csontok nélkülözhetetlenek a kutyák számára, ebből fakadóan pedig számos festményen, és irodalmi műben is találkozhatunk ezzel a jelenséggel, pedig a csontok valójában sokkal több kárt okozhatnak, mint hasznot. Különösen veszélyesek a főtt csontok, például egy csirkecomb, a kutya emésztőrendszerében ugyanis komoly károkat okozhatnak az apró, éles darabkái. Ez bizonyos esetekben akár végzetes is lehet.

Az állatkereskedésekben rengeteg kutyás csemege van, ami biztonságos a kedvencünk számára, válasszunk inkább ezek közül, vagy keressünk olyan csontot, amit a kutya nem tud szétrágni.

3 Ha a kutya csóválja a farkát, az azt jelenti, hogy barátságos hangulatban van.

Kutyafarok

Épp emiatt a hozzáállás miatt történik, hogy a kutyák váratlanul megharapják az embereket. A tévhittel ellentétben ugyanis a kutyák farkának csóválása egyáltalán nem a barátságos hozzáállás jelképe.

Érdemes más jelekre is figyelni, mielőtt megsimogatunk egy kutyát: ha a kutya teste mozdulatlan, miközben a farkát csóválja, akkor az állat valószínűleg feszült és támadásra is kész, ha váratlan mozdulattal közelítünk hozzá.

2 A kóbor és keverék kutyák egészségesebbek, mint a fajtatiszták.

Keverek kutyak

Ez a mítosz annyira népszerű, hogy sokan be sem oltatják a keverék kutyáikat, mondván, hogy annyira erős az immunrendszerük, hogy bármivel megbirkóznak. Ez azonban nem így van. A kutyák számára veszélyes betegségek épp olyan veszélyesek egy kóbor kutyára vagy keverék kutyára nézve, mint egy fajtatiszta kutyusra, csak mivel az előbbiekre általában kevésbé figyelnek, ezért nem mindig veszik észre az emberek, ha valami bajuk van.

1 Ha egy kutya bepisil a házba, akkor bele kell nyomni az orrát a tócsába.

Kolyokkutya

Régóta bebizonyosodott, hogy ez a technika nem működik. A kiskutyák utcára szoktatása nagyban hasonlít a gyermekek bilire szoktatásához. Csak a pozitív megerősítés és az előzetes megelőzés vezethet sikerre: vagyis rendszeresen sétáltassuk a kutyust, és jutalmazzuk meg őt, amikor odakint végzi a dolgát. Ettől előbb-utóbb teljesen eltűnnek a pisitócsák a házból.

loading...