Menü Bezárás

15 illegális dolog, amit nap mint nap csinálunk

Sokféle szabály létezik a világon, most pedig összegyűjtöttünk néhány olyan ártalmatlan szokást amikért komoly bírságot kaphatunk külföldön, de akár még itthon is.

Tilos szőnyeget verni az udvaron.

Idehaza nem találtunk rá szabályozást, de a világ számos országában tilos szőnyeget porolni a társasházak környékén. Ez azért is furcsa, mert a múltszázad közepén/végén sok lakótelepen direkt szőnyegporoló is készült erre a célra. Nem is kell messzire mennünk: Romániában is törvénnyel van szabályozva a szőnyegporolás, amiért komoly bírságot kaphatunk.

Tilos 5 percnél tovább melegíteni egy autó motorját indulás előtt.

Idehaza erre sem létezik még általános szabályozás, de például a világ számos országában igen. Az Egyesült Államokban például maximum 5 percig lehet járatni a motort, ellenkező esetben 5000 dollár pénzbírság jár, de Oroszországban is hasonló a helyzet, ahol 1500-3000 rubeles bírság jár. Az ok minden esetben a környezetvédelem, a zajterhelés és a levegőszennyezés visszaszorítása.

Tilos autót mosni az utcán.

Erre viszont már idehaza is ráfázhatunk, a közterületeken ugyanis tilos a folyóvízzel, vegyszerrel történő autómosás vagy mosatás. Szabályszegés esetén 5000-150.000 forintos büntetést is kaphatunk.

Bizonyos esetekben tilos kutyát sétáltatni.

Idehaza is tilos a kutyák póráz nélküli sétáltatása vagy a játszótereken történő kutyasétáltatás, de vannak olyan országok, ahol még az alkoholos befolyásoltság alatt történő kutyasétáltatást is büntetik. Minden esetben pénzbírság jár. Ha tehát egy külföldi országban egy jó sör után úgy döntenél, hogy sétálni vinnéd a kutyád, először mindig tájékozódj a helyi szabályokról.

Tilos ingóságot értékesíteni adózás nélkül.

Amennyiben az ingó értékesítésből származó összes jövedelem meghaladja a 200 ezer forintot, úgy a felette lévő rész után 15%-os adót kell fizetni. Ha hasonlót tervezünk, érdemes tájékozódni először a hatályon lévő adózási törvényekről.

Tilos más autósokra villogni.

Az autósoknak megvan a maguk nonverbális nyelvük, például a fényszóróval vagy az elakadásjelzővel történő villogás. Egy ilyennel megköszönhetjük, hogy beengedtek minket a sorba, vagy figyelmeztethetünk másokat a közelgő traffipaxról. Nem árt tudni azonban, hogy ezzel megsértjük a világítóberendezések használatára vonatkozó szabályokat, amiért akár 30 ezer forintos büntetés is járhat, ha a rendőr észreveszi, mivel például a fényszóróval elvakíthatunk másokat a forgalomban.

Tilos egy gyermeket egyedül hagyni.

A világ számos országában tilos egyedül, felügyelet nélkül hagyni egy gyereket. Kanadában például 12 éves korig tilos akár még 5 percre is magára hagyni egy gyermeket, míg Magyarországon egyelőre nincs ilyen konkrét szabály.

Tilos az építési hulladék szemetesbe történő kidobása.

A szemétlerakásnak is megvannak a maga szabályai, így például az is, hogy tilos építési és bontási hulladékot, illetve zöldhulladékot dobni a kukákba. Ezeknek az anyagoknak megvan a maguk elszállítási módja, melyről érdemes mindig a helyi önkormányzatoknál érdeklődni, ellenkező esetben bírságot kaphatunk érte.

Tilos nyilvános Wi-Fi hotspotokhoz csatlakozni.

Sokan megörülünk, amikor ingyenes Wi-Fi-t találunk külföldön egy utazás során, de nem árt ha tudjuk, hogy ezzel igen is törvényt sértünk. A vezeték nélküli internet számos országban jogilag védett számítógépes hálózatnak minősül, amire tilos felcsatlakozni engedély nélkül még akkor is, ha nincs rajta jelszó, és például a szomszédunké.

Tilos kopott gumiabronccsal közlekedni.

Sokan nem fordítanak elég figyelmet a gumiabroncsok állapotára, pedig nem ártana, ha másért nem azért, mert komoly bírságot kaphatunk a kopott gumiabronccsal történő közlekedésért. Egyes esetekben még a jármű forgalmiját is elvehetik idehaza.

Tilos a mozgólépcsők ellenkező irányból történő használata.

Mindenki, aki gyakran közlekedik metróval, látott már olyat, hogy valaki szemből szaladt fel egy mozgólépcsőn, mert a másik teljesen tele volt, és így a leggyorsabb. Nem árt azonban, ha tudjuk, hogy ez a BKK szabályaival ellentétes, amiért bírság is járhat.

Tilos a tűzijátékozás.

Mindenki tudja, hogy szilveszterkor este hattól reggel hatig lehet tűzijátékozni, és mindenkor máskor tiltva van, ha csak nincsen külön engedélyünk rá. Ellenkező esetben több százezer forintos bírság is járhat az illegálisan fellőtt tűzijátékokért.

Tilos a telefonbetyárkodás.

Furcsa de, a telefonbetyárkodás épp olyan bűncselekménynek számít, mint például a nyilvános tereken történő graffitizés. Kártérítési eljárást is vonhat maga után.

A gyerekek számára tilos kutyát sétáltatni.

A világ számos országában tilos 14 évnél fiatalabb gyermeket egyedül kutyát sétáltatni engedni. Oroszországban ezért például 1000 és 2000 rubel közötti bírság is járhat a szülőknek.

Tilos inni a tömegközlekedésen.

Idehaza is tudjuk jól, hogy tilos enni-inni a tömegközlekedési eszközökön, de a világ nagyvárosaiban ezt még szigorúbban nézik. Ez alól még az elviteles pohárból történő kávézás sem kivétel, amiért komoly bírság járhat például a metrón.

loading...