Menü Bezárás

15+ tény Santoriniről, a naplementékről, szamarakról és húsgombócokról híres görög szigetről

Santorini egy tipikusan képeslapra illő görög üdülőhely. A sziget legfőbb jellemzői a fehér épületek, kék háztetők és a fekete homokos tengerpart. Kevesen tudják azonban, hogy a szigetcsoport gazdag múlttal rendelkezik, ahol gyakran találnak ősi civilizációk nyomait sejtető leleteket. Santorini tényleg úgy néz ki, mint a paradicsom, ám az ottani élet már korántsem ennyire mesébe illő. Szeretünk új és érdekes dolgokat tanulni a világ különböző helyeiről, és mint kiderült, Santoriniben nagyon sok felfedezésre váró lenyűgöző dolog várja a turistákat.

 • Santorini, vagy más néven Thira vagy Fira, egy vulkáni eredetű sziget az Égei-tengerben, rendkívül népszerű üdülőhely. A sziget híres a gyönyörű kilátásairól, a meleg tengeréről és a gyönyörű naplementéiről.
 • Elképzelhető, hogy Atlantisz legendája pontosan a Santorini vulkánkitörése miatt jelent meg.
 • 1960-ig a sziget nem volt annyira népszerű, nem volt igazi turistacélpont. Egyébként a Santorini vulkán most szunnyad , de nem aludt ki. Az utolsó kitörést 1956-ban jegyezték fel.
 • A sziget területe mindössze 76 négyzetkilométer, amin több város és község is található. A szigetre a görög kikötőkből vagy repülővel lehet eljutni. A holtszezonban mintegy 15 ezer ember éli itt az életét.

Görögország sziget Santorini

 • Santorini a világ egyetlen lakott kalderája. A kaldera vulkáni eredetű szigetet jelent. Sok itt található ház nem épített, hanem egyszerűen a sziklákba van vésve. Több helyiségből is állhatnak, és mindennel fel vannak szerelve, ami a kényelmes élethez szükséges. Villany és központi vízellátás is van.
 • A sziget fénypontja a különleges építészet. Santorini épületei nagyrészt fehérek, míg a tetők és a redőnyök élénkkékek. A helyi lakosok számára a fehér használatának nemcsak esztétikai, hanem gyakorlati funkciója is van. Az épületek többsége sötét kőből készült, ami az erős napfényben nagyon felforrósodna. A sziklás táj mentes a sűrű növényzettől, a házak teljesen védtelenek a rekkenő hőségben. Az épületek a fehér festésnek köszönhetően a legmelegebb napon is hűvösek maradnak. A kontrasztos kék ajtók, tetők és ablakok egyfajta utalások a görög zászlóra.
 • A lakástulajdonosok rendszeresen új festékréteggel vonják be a falakat, így a falak fokozatosan vastagodnak.

Santorini házfalak

 • A szigeten nincsenek nagy édesvízforrások. Maguk a görögök is csak palackozott vagy tisztított vizet isznak.
 • Mielőtt a sziget népszerűvé vált, az egyik fő bevételi forrás a habkő kitermelése vol. Ezt 1980-ig bányászták Santorinin.
 • A Tomatokeftedes  Santorini gasztronómiai névjegye. Ez gyakorlatilag egy érett paradicsomból készült és növényi olajban sült szelet vagy palacsinta, ha úgy tetszik. A recept a lédús paradicsomon kívül lisztet, hagymát, fűszereket és aromás fűszernövényeket tartalmaz. Ezt a finom fogást szinte minden helyi étteremben megtaláljuk. Az étel különlegessége, hogy a vulkanikus talajban termesztett helyi paradicsom egyedi édes-savanyú ízű.

Santorini palacsintaszerűség

 • Mindenki ismeri a híres görög salátát, de kevesen tudják, hogy létezik Santorini saláta. A turizmus felfutása előtt a sziget lakói leginkább a szigeten termeszthető ételeket fogyasztották, mert más szigetekre nehezen lehetett eljutni. Így kapta meg Santorini a híres saláta saját változatát. Hozzávalók: koktélparadicsom, uborka, kapribogyó, és kecsketejből készült helyi sajt. Néha más összetevőket is hozzáadnak a recepthez. Például csicseriborsót és egyéb zöldségeket.

Santorini saláta

 • Néhány évvel ezelőttig Santorinin különösen nehéz volt a mindennapi élet. A kismamáknak Athénban kellett szülniük. A sziget elégedetlen lakói ezért petíciót készítettek, melyben kifejtették, hogy minőségi egészségügyi szolgáltatásokat akarnak az otthonuk közelében, nem pedig a szomszédos szigeteken. A kismamák imái meghallgatásra találtak, és 2016-ban megnyílt számukra a helyi kórház, jól felszerelt szülészettel.
 • Nagyon sok macska van a szigeten. A meleg éghajlat, a kedves helyiek és a turisták tömege, akik bármikor készek finomságokkal elhalmozni az állatokat, nagyon boldoggá teszik a Santorinin élő macskák életét. A macskák olyan nagy számban élnek itt, hogy gyakorlatilag minden sarkon találkozhatunk velük. Hozzávetőleges becslések szerint körülbelül 5000 kóbor egyed él a szigeten. Az állatok egyáltalán nem félnek az emberektől. Valójában nem csak a szigeten, hanem egész Görögországban sok macska él. Ennek oka az enyhe éghajlat. A meleg télnek köszönhetően a macskák nem betegek és sokáig élnek, emellett számos helyi szervezet is védi a kóbor állatokat.

Santorini macska

 • Egy másik gyakori állat a szigeten a szamár. Ezek a szívós állatok itt általában a sziget magasabb pontjaira segítik feljutni a lusta embereket, akik egyedül nem tudnak lépcsőzni. A legtöbben egyébként végül megbánják ezt a döntést. Szamárháton felfelé közlekedni ugyanis aligha nevezhető kényelmesnek, és akkor a szamarak sajátos szagát már nem is említjük. Ráadásuk, bár ezek az állatok általában nyugodtak, néha valamitől megbokrosodnak és akár le is dobhatják magukról a turistákat.
 • Sokak számára ez a sziget a paradicsom egy darabja. De a helyiek azt mondják, hogy itt egyáltalán nem olyan rózsás az élet. A holtszezonban sok étterem, kávézó és üzlet bezár, így egyszerűen nincs hova menni az üdülőhelyen. Ezzel szemben a szezonban komplett embertömegeken kell átverekednie magát az embernek csak azért, hogy például tejet vásároljon.

Santorini szamár

 • Az egyik internetező azt mondta: „Santorinin a lépcsők ugyan nem meredekek, de nagyon sok van belőlük. Általában ez nem probléma, és csak naponta egyszer kell fel-le menni, ha kirándulni megy az ember. Tudok viszont egy vicces történetet. Egyszer láttam egy esküvőt Santorinin. A férfiak öltönyben, a nők magassarkúban voltak. Később a nők levették a cipőjüket, mert annyira fájt a lábuk a sok lépcsőtől és a köves utcáktól, de szinte azonnal vissza is kapták magukra. Az erős napfényben ugyanis a járdák és lépcsők annyira felforrósodnak, hogy lehetetlen megmaradni rajtuk mezítláb.

Santorini esküvő

 • A sziget gyakran forgatási helyszínként is funkcionál. Számos görög filmet forgattak Santorinin, de olyan nagy költségvetésű Hollywoodi mozikat is, mint a „Négyen egy gatyában” vagy a „Lara Croft: Tomb Raider” bizonyos jelenetei.

Voltál már Santorinin? Ha nem, akkor szeretnél esetleg eljutni erre a mesebeli szigetre?

loading...