Menü Bezárás

18 használati tárgy, amelyről nem is sejtetted, hogy van lejárati ideje

A legtöbb élelmiszernek van lejárati határideje, amely után a termék nem fogyasztható, vagy jelentősen veszít minőségéből. (Kivéve a mézet, amely több ezer év után is fogyasztható, a Tutanhamon sírkamrájában található mézet például még a mai napig meg lehetne enni). Abba azonban nem gondolunk bele, hogy a legtöbb használati tárgynak is van egy használhatósági ideje, amely letelte után érdemes megválni tőle és beszerezni egy újat.

Persze ezek nem kőbe vésett számok, nem feltétlenül jelentik azt, hogy egyből ki kell hajítani a cuccokat, ahogy letelik a meghatározott idő, hanem egy becsült számot mutatnak, hogy mi az az időtartam, amely után alaposabban érdemes ellenőrizni az adott termékek minőségét, biztonságát, hatékonyságát.

Következzenek a mindennapi használati tárgyaink, amelyeknek meglepő módon, de van lejárati ideje!

A hálószobában

Párnák: 2-3 év

Ahogy telik az idő, a párna egyre népesebb otthonává válik a poratkáknak. Az egy-két éve a szobánkban lévő párna súlyának 10%-át a már elhullott atkák és ezek ürüléke teszi ki, amely igen agresszív allergén. Ezen kívül nyaki fájdalmakat is okozhat, mivel a párna veszít formájából, tartásából.

Papucsok: 6 hónap

A papucsok tökéletes terepet szolgáltatnak a gombás fertőzéseknek. Ezért fél évente érdemes lecserélni, és minél gyakrabban kimosni őket.

A fürdőben

Szivacs: 2 hét, fürdőkesztyű: 6 hónap

A szivacsok és egyéb fürdéshez használt kiegészítők táptalaja a gombáknak és penésznek. A fürdőkesztyűket érdemes forró vízben megfőzni, ez megöli az összes baktériumot, ami megtelepedik bennük.

Törülköző: 1-2 év

A nedves törülközők tökéletes környezetet biztosítanak a szaporodó baktériumoknak. Hiába mossuk ki őket rendszeresen, 1-2 év után ez sem jelent megoldást.

Fogkefe: 3 hónap

Mindenképp le kell cserélni a fogkefét, ha a sörték már elhasználódtak. Viszont akkor is érdemes újat beszerezni, ha épp egy betegségből, megfázásból gyógyultunk ki, mert könnyen újrafertőződhetünk.

Hajkefe: 1 év

Hetente tisztítsd ki és évente cseréld le!

Parfüm: 1-3 év

Bizony, a parfümöknek is van lejárati ideje. A bennük található esszenciális olajok ugyanis egy idő után még lezárva is megromlanak.

A gyerekszobában

Cumi: 2-5 hét

A gumiból készült cumit néhány hetente mindenképp érdemes cserélni, attől függetlenül, hogy mennyit használták és ránézésre milyen állapotban van. A gumi könnyen sérül, és az apró repedésekben könnyen megtelepednek a baktériumok.

Gyerekülés: 6-10 év

Az ülés anyaga, úgy mint a műanyag és a szivacs, néhány év után elhasználódik és emiatt az ülés veszít eredeti formájából és nem nyújt elegendő védelmet a gyermeknek. Ezért érdemes új gyerekülést venni, használt helyett.

A gardróbban

Melltartó: 1-2 év

Ha a fehérnemű veszít a formájából, rugalmasságából, túl kicsi vagy túl nagy lesz, lelkiismeretfurdalás nélkül dobd a kukába.

Futócipő: 1 év

400-500 kilométer után jelentősen veszít a párnázottságából, ezzel több terhelésnek kitéve az ízületeidet.

A konyhában

Fűszerek: 1-3 év

Az idő múlásával az összes fűszer veszít az illatából, ízéből. Az őrült fűszerek még ennél is kevesebb ideig, 6 hónapig őrzik meg minőségüket.

Liszt: 6-12 hónap

A liszt fél-egy évig áll el. Utána már ne használd fel!

A kamrában

Tűzoltó készülék: 15 év

Érdemes otthon tartani egy kisebb készüléket, ha bármilyen elektromos tűz keletkezne. Fontos,hogy 15 év után jelentősen veszítenek hatékonyságukból, és természetesen ha bármilyen sérülés éri (pl. elreped a cső), azonnal cserélni kell.

Hosszabbító: 1-2 év

Mindegyik hosszabbítónak van egy meghatározott teherbírása. Ha ezt túllépi, sorra jelentkeznek a hibák, és komoly károkat is okozhat.

Fertőtlenítő szerek: 3 hónap

Ki gondolta volna, hogy ilyen hamar veszítenek hatékonyságukból? Pedig valóban, alig negyed év után jelentősen csökken a tisztító-fertőtlenítő képességük.

Szúnyogriasztó: 2 év

2 év után a szúnyogriasztók teljesen hatástalanokká válnak.

loading...