Menü Bezárás

19 magyarázat, egyesek miért válnak el, mások hogyan maradnak együtt 30 évig is

Manapság minden házasságkötésre jut egy válás is. Kutatások folynak az ügyben, miért vált ennyire rövid életűvé a házasság intézménye, valamint mi tartja össze mégis azokat, akik évtizedekig élnek egy fedél alatt boldogan.

Pszichológusok szerint a válófélben lévő párok 75%-nak mégis lenne esélye együtt maradni, ha fordítanának időt és energiát a problémák megoldására.

A brightside.me cikke összegyűjtött néhány tényt azzal kapcsolatban, hogyan tedd stabilabbá a párkapcsolatodat és oldjátok meg a felmerülő problémákat együtt.

1. Sok pár arra esküszik, hogy kipróbálják, milyen együtt élni az esküvő előtt. Ez nem feltétlen vezet jó irányba. Kutatások bizonyítják, hogy azok, akik együtt élésre adják a fejüket a frigy előtt, sokkal nagyobb arányban válnak el, mint azok, akik csak utána bútoroznak össze.

2. Statisztikai adatok szerint azok a házasságok mennek tönkre hamarabb, ahol az esküvői előkészületekre aránylag sokat költöttek.

3. A statisztika arra is kitér, milyen hatással van a kapcsolatra a mézes hetek. Az eredmények szerint az élményekben gazdag, minőségben eltöltött nászút után a kapcsolatok hosszabb életűek lesznek.

4. Kutatók kimutatták azt a negatív-pozitív eseményekre vonatkozó arányt, amelyet betartva megőrizhető a béke a kapcsolatban. Amennyiben 5:1-hez pozitív-negatív élmények aránya, tehát egy vitára öt kellemes esemény jut, boldog kapcsolatról beszélünk.

5. Fotósok azt rebesgetik, a kötelék kimenetele látszik már abból is, miként vágja meg a tortát a menyasszony és a vőlegény. Ha valamelyikük nyeglén, humorkodva áll hozzá, általában rövid időn belül válás a vége a történetnek.

6. A személyes szabadság és némi magánélet még a házas emberek számára is kijár. Arra persze figyelni kell, ha a partner túlzottan sok időd szeretne a párja nélkül tölteni vagy a szociális média felületeken éli életét, és nem valóságban.

7. A társat kizáró viselkedés a házasság rovására mehet, még akkor is, ha csupán egy kicsit magányosabb periódusra vágyik valamely fél. Az egész napos képernyő előtt ülés megtöri a bizalmat.

8. A többség úgy gondolja, hogy a gyermekvállalás megerősíti a kapcsolatot a szülők között. Ez nem teljesen igaz, hiszen a problémák megszaporodnak, és a férfi sok esetben kirekesztettnek, másodrendűnek érzi magát.

9. Ugyancsak népszerű elgondolás, miszerint a gyermekek számának gyarapodásával a válás esélye egyre csökken. Statisztikai eredmények alapján elmondható, hogy az első gyermek valóban 30%-kal csökkenti a válásra való hajlandóságot, de ezen a második vagy a harmadik gyermek már nem változtat.

10. A közös érdeklődési körök önmagukban nem tartják együtt a családokat. A tevékenységhez való hozzáállás az, ami különbséget tesz. Azok a párok maradnak együtt tovább, amelyek nem muszájból, hanem kedvtelésből űznek például egy sportot.

11. Azok a házastársak, akik többet beszélnek többes számban, mint egyes szám első személyben, valószínűleg tovább együtt maradnak.

12. Romantikus, humoros családi film, mint esti program, okos választás, mert segítségükkel ráébredhetünk a saját problémáinkra, illetve beszélgetésre ösztönöz.

13. A kapcsolatok felbomlásának egyik leggyakoribb oka a megvetés érzése. A tisztelet hiánya megmérgezi a mindennapokat és szerelem, illetve szeretetgyilkos hatással van minden társas kapcsolatra.

14. A folyamatos spórlás rossz hatással van a házasságra, mert a gyűjtögetésre való késztetés mellett folyamatosan jelen van a stressz is. Ebből viták, félreértések születhetnek.

15. A pozitív megerősítés a negatív kommentek helyett építő hatással van emberi viszonyainkra, főként a szerelmekre. A dicséret motiváló, stresszoldó hatású, ráadásul megerősíti a kötődést a felek között.

16. Az ingatlanfedezetes hitel hitetetlennek hangzik, de megerősítheti a kapcsolatot. Statisztikai adatok alapján bizonyított, hogy a hitellel rendelkező párok között 5-10-szer kevesebb a válás, mint amúgy.

loading...