Menü Bezárás

20 dolog, amiről mindig is tudni szerettük volna, hogy mit jelent

Gondolkodtál-e már azon, hogy miért van lyuk a Chupa Chups nyalókák  végén vagy, hogy mit keres az a bizonyos apró, ötödik zseb a farmernadrágokon? Talán mindannyiunkban már felmerültek ezek a kérdések, ám sosem vettük a fáradtságot, hogy valóban választ találjunk ezekre. Az alábbi listán most egyszer s mindenkorra letisztázunk néhány ilyen és ehhez hasonló kérdést.

Miért vannak apró lyukak a nyalókapálcikákon?

Két oka is van: az egyik, a kisgyermekek ne fulladhassanak meg, ha lenyelik véletlenül a pálcikát és elegendő oxigénhez jussanak, amíg kiérkeznek a mentők, másrészt pedig, hogy a gömbölyű nyalókafej stabilan rögzüljön a henger alakú pálcikán.

Tudod, hogy mit jelentenek ezek a számok a kozmetikai termékeken?

Ezek a számok mutatják, hogy a felbontás után mennyi ideig használható az adott termék. A képen szereplőn például “12M” olvasható, amit 12 hónapot jelent.

Miért lyukas a golyóstollak teteje?

Némileg ellentmond a józan észnek, hiszen így hamarabb kiszáradnak a tollak, ám a nyalókapálcikához hasonlóan ennek is biztonsági okai vannak: ha esetleg valaki véletlenül lenyeli, ne fulladhasson meg, amíg kiérkezik hozzá a segítség.

Miért vannak azok a kis pontok az autóüvegek szélén?

A lényege, hogy megvédje a szélvédő rögzítéséhez használt ragasztóanyagot az UV-sugárzás káros, öregítő hatásától.

Miért van forgatható aljzat a tűzőgépeken?

via GIPHY

Bár az emberek többsége nem is tudja, a legtöbb tűzőgépnek két funkciója is van: az egyik módszerrel véglegesen egymáshoz kapcsolhatjuk a papírlapokat (ezt használjuk mindannyian), a tűzőgép alját elfordítva azonban ún. ideiglenes rögzítést is készíthetünk, ami bár rögzíti a papírlapokat, de azok utána egyszerűen, a dokumentumok sérülése nélkül szétszedhetők lesznek.

Miért van apró kis zseb a farmernadrágok zsebén belül?

Ennek főként a farmer feltalálásának idejében volt a nagy szerepe, az emberek ugyanis ebbe az ötödik zsebbe helyezték a zsebóráikat. Ma már pusztán esztétikai okai vannak.

Miért vannak szegecsek a farmernadrágokon?

Ezek az apró szegecsek a farmernadrág “legsebezhetőbb” pontjainak megerősítésére szolgálnak, hogy még tovább tartósak maradhassanak.

Miért vannak különböző színű jelzések a csomagolásokon?

Ezeknek csak és kizárólag a gyártási folyamat miatt van jelentőségük, az optikai szenzorok ugyanis ezek alapján határozzák meg, hogy melyik terméket hol kell levágni és alakítani. Nekünk, végfelhasználóknak ezek a jelölések teljesen irrelevánsak.

Miért vannak ezek a lyukak a hátizsákokon?

A túra-hátizsákokon ehhez a lyukhoz rögzítették a különféle köteleket és karabinereket, ma már azonban sok más táskán, például iskolatáskán is találkozhatunk hasonlóval, ott már azonban kizárólag esztétikai oka van.

Miért vannak műanyag korongok az üdítős kupakok belsejében?

Az ok részben nyilvánvaló: tömítésként szolgálnak és ezek gátolják meg, hogy a szénsavas üdítőből elszivárogjon a szénsav, mielőtt az a vásárlókhoz ér.

Miért van szám a Heinz-féle ketchupos üveg nyakán?

Ez a szám jelzi, hogy hol kell ahhoz megkocogtatnunk az üveget, hogy a lehető legkönnyebben kinyerjük belőle a ketchupot. Szóval ne az üveg aljának paskolásával próbálkozzunk ezentúl.

Gondoltad volna, hogy a Mekis poharaknak többféle funkciójuk is van?

Pedig igen: a fedelüket megfordítva és az asztalra rakva növelik a poharak stabilitását.

Miért van kis nyíl az autók műszerfalán az üzemanyagszint-jelzőnél?

Ez a nyíl mutatja, hogy a gépkocsi melyik oldalán helyezkedik el az üzemanyagtank-nyílás.

Miért vannak ezek a kidudorodások az autók gumiabroncsain?

Ezek egyfajta ,,jelzők”: ha a gumi futófelülete annyira elkopik, hogy egy szintbe kerül ezekkel a jelzésekkel, akkor az abroncs cserére szorul.

Tudtad, hogy a tapétavágó késnek mindkét vége használható?

A végén található borítás segítségével könnyedén és biztonságosan letörhetjük az elkopott és életlenné vált részt a kés éléből.

Miért jár extra anyag és gomb a különféle ruhákhoz?

Egyrészt, hogy meg tudjuk javítani a ruhadarabot, ha esetleg elszakad vagy leesik a gombja, másrészt, hogy az extra anyag segítségével tesztelhessük, hogyan reagál a vásárolt ruhadarab a különféle tisztítószerekre.

Miért van apró kidudorodás az “F” és “J” billentyűkön?

Irányjelző billentyűknek is szokás nevezni őket: a gyors és gépírók ezekhez igazítják az ujjaikat gépelés közben.

Miért lyukas a spagetti-merőkanál?

A segítségével könnyedén kimérhetjük, hogy mennyi tésztára van szükség egy ember számára.

Miért van lyuk a nyeles lábasok nyelének végén?

Egyrészt, hogy könnyebben tárolhassuk őket a különféle kampós tárolókon, másrészt, hogy a fakanalat a lyukba helyezve megtartsa azt, így a fakanálon maradt felesleg nem a konyhapultra, hanem az edénybe csöpög.

Tudod, miért van csapóajtós nyílás a kocsik lökhárítója alatt?

Ez egy nyomáskiegyenlítő. Akkor vesszük hasznát, amikor valaki becsukja az ajtót, és a kabintérben hirtelen megnő a nyomás, amit például a fülünk nem igazán kedvel. Ezen az egyszerű kis csapóajtón keresztül azonban könnyedén távozhat a felesleges levegő.

loading...