Menü Bezárás

6 vezetési szokás, ami tönkreteheti az autónkat.

Minél több ideje van autód, annál több és több vezetési szokás alakul ki nálad, ami elképzelhető, hogy egyáltalán nem tesz jót a gépjárművednek. Vannak olyan tevékenységek vezetés közben, amit nem célszerű sokszor csinálni, ha csak nem akarod mindig szervizelni az autódat. Ilyen például a gyakori fékezés, a sebességváltó állandó fogása és a többi. Ma azért hoztuk létre ezt a cikket, hogy megtudd miket nem kellene csinálni vezetés alatt, mert igen csak lecsökkentheted a kocsid és a benne lévő alkatrészek élettartamát.

Sebességváltón pihenteted a kezed.

Sokan csinálják ezt, de célszerű inkább két kézzel fogni a kormánykereket, a stabilabb irányítás érdekében. Nem utolsó sorban az állandó nyomástól a fogaskerekek elmozdulhatnak, ami komoly sebességváltó meghibásodáshoz vezethet.

Csak akkor tankolsz, ha már majdnem üres a tank.

Ha a kocsit nem használod, akkor az üres tankban szennyeződés halmozódik fel, ami leülepszik az aljára. Ez a szivattyú és a szűrök meghibásodásához vezethet. Télen legalább félig töltsd fel a tartályt üzemanyaggal, hogy elkerüld a kellemetlen problémákat. Ha pedig fagypont alá esik a hőmérséklet a tartályban lévő víz deformitási gondokat eredményez.

Gyakran fékezel.

A rendszeres és gyakori fékezéstől a fékbetétek és a tárcsák is károsodnak, amit sokkal előbb kell majd kicserélni, mint azt tervezted. A balesetek elkerülése érdekében, mindig ellenőrizd a fékcsövet és a folyadékszintet.

Figyelmen kívül hagyod a gyanús hangokat.

A furcsa és szokatlan zajok meghibásodásra hívhatják fel a figyelmed, amire ajánlott lenne odafigyelni. Ha ezeket semmibe veszed, akkor az autód súlyosan meghibásodhat. Nézd meg honnan jönnek a természetellenes hangok és azonnal keress fel egy szakembert, aki megjavítja vagy kicseréli a szükséges alkatrészeket.

A hideg motort nagy fordulatszámon használod.

A mai modern motorok többségének nincs szüksége arra, hogy bemelegedjenek, de azért mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy amíg a műszerfal nem jelzi, hogy optimális hőmérsékletre melegedett a motor, addig nem szabad 2000-es fordulatszámon hajtani. Ha a hőmérséklet fagypont alatt van, érdemes legalább egy-két percet várni, mire a motor bemelegszik.

A féken tartod a lábad lejmenetnél.

Rengeteg sofőr tartja a féken a lábát miközben gurul lefelé a lejtőn. Viszont ez a fékrendszer túlmelegedéséhez vezethet, amitől a fékbetétek és tárcsák elkopnak. Célszerűbb lenne alacsonyabb fokozatba kapcsolni a sebességváltóval és a motorfékre hagyatkozni.

Ti is elkövetitek ezeket a hibákat?

loading...