Menü Bezárás

7 trükkös feladvány, ami jobban megdolgoztatja az elméd, mint a matek érettségi

A rejtvények és kitalálósok javítják az agyműködést, ennek következtében sokkal gyorsabban fogunk tudni gondolkodni, ami valljuk be a munkánk során elengedhetetlen. Annak érdekében, hogy hatékonyan tudd használni az agyad, elhoztunk néhány feladványt, amik elsőre egész könnyűnek tűnhetnek de valójában, kemény gondolkodást igényelnek.

1, Ki a feleség?

Megfejtés:

2, Kitalálod milyen szám kell a kérdőjel helyére?

Megfejtés:

1. sor – egy pár cipő 10-et ér; 3×10=30

2. sor – egy pár cipő 10, a két fiú 5 és 5; 10+5+5=20

3. sor – a fiú 5-öt ér a hamburgerek pedig fejenként 2-öt; 4X2 = 8+5=13

4. sor – a fél pár cipő 5-öt ér,
a fiú szintén 5-öt a lábán lévő cipő 10-et, a kezeiben lévő hamburgerek 2-öt =19
egy darab hamburger 2-öt ér.

Mivel a szorzás elsőbbrendű ezért; 19X2+5=43

3, Alkatrész-készítő gép rejtélye.

Ha 5 géppel 5 alkatrészt 5 perc alatt tudunk megcsinálni, akkor mennyi ideig tart 100 gépnek, 100 alkatrészt csinálni?

Megfejtés:

A 100 géppel 100 alkatrészt ugyanúgy 5 perc alatt tudunk megcsinálni. Gondolj bele, ha 5 perc alatt 1 géppel 1 alkatrészt tudsz megcsinálni, akkor 5 perc alatt 100 géppel 100-at tudsz megcsinálni.

4, Kösd össze a pontokat.

Adott 9 pont, amik 3 sorban 3 oszlopban láthatók. A feladat az, hogy négy egyenes vonallal a ceruza vagy az ujjad felemelése nélkül kösd össze őket.

Megfejtés:

5, Egy villanykörte három villanykapcsoló.

A villanykörte bent van egy szerkényben és a szekrényen kívül van három kapcsoló, ami közül csak az egyik tudja működtetni az égőt. Mindegy, hogy milyen sorrendben próbálod ki a kapcsolókat, de ha kinyitod a szekrényt nem tudsz hozzáférni a kapcsolókhoz.

Ha csak egyszer nyithatod ki a szekrényajtót, hogy találod ki, hogy melyik kapcsoló működteti az égőt?

Megoldás: Kapcsold fel az első számú kapcsolót várj néhány percet, majd kapcsold le. Ezután kapcsold fel egyből a második kapcsolót és nyisd ki a szekrényt. Ha az égő világít, akkor tudjuk, hogy a kettes számú kapcsoló működteti. Amennyiben nem világít az égő, vedd a kezedbe és ha meleg, akkor tudod, hogy az első számú kapcsoló működtette. Ha hideg, akkor kizárásos alapon a harmadik kapcsolóval fogod tudni felkapcsolni.

6, Alma – narancs doboz

Adott három doboz, az elsőn alma jel, a másodikon narancs, a harmadikon pedig alma-narancs jelölés látható. Mind a három dobozon rossz jelölés van, a dobozokba nem lehet belenézni, viszont bármelyikből lehet kérni mintát, amiből ki lehet deríteni, melyik dobozba mi van.

Melyik az az egy doboz amelyikből mintát kérnél?

Megoldás: Amelyiken mind a két gyümölcs képe rajta van.

1. lépés: Kérj mintát az alma narancsos dobozból, ha mintának almát kapsz, akkor ez biztos, hogy csak almát tartalmaz, mert tudjuk, hogy a dobozokon lévő jelölések nem jók, ezért nem lehet a dobozban alma és narancs is.

2. lépés: Vegyük a narancsos dobozt, ami biztos, hogy almát is és narancsot is fog tartalmazni, mivel a jelölés ezen a dobozon is tuti, hogy rossz ezért kikövetkeztethető, hogy ez az almás narancsos doboz.

3. lépés: Maradt az alma jelölésű doboz, és mivel a jelölés ezen sem jó, ezért kizárásos alapon csak narancs van benne.

Magyarán elég abból a dobozból kérni mintát, amin mind a két gyümölcs jele látható, hogy megtudjuk melyik dobozban milyen gyümölcs van.

7, Homokóra fejtörő.

Adott két homokóra az egyik 7 percig folyik a másik 4 percig. Hogyan tudjuk mikor telt el 9 perc?

Megoldás:

1.lépés: elindítjuk mind a két homokórát

2. lépés: várjuk meg, amíg a 4 perces homokóra lefolyik és azonnal fordítsuk meg (ekkor a 7 perces homokórában 3 perc maradt.)

3. lépés: várjuk meg míg a 7 perces homokóra lefolyik és azonnal fordítsuk meg (ekkor a 4 percesben 1 perc marad.)

4. lépés: amikor a 4 perces homokóra lejárt, a 7 perceset azonnal fordítsuk vissza, mert egy percnyi homok fojt át, aminek vissza kell folynia, hogy elérjük a 9 percet.

Nektek mennyit sikerült kitalálni?

loading...