Menü Bezárás

8 dolog, ami meglepetésként fog érni, ha ellátogatsz az Egyesült Államokba

Ha sok éven át egy helyen élünk, akkor minden rendkívül megszokottnak, ismerősnek tűnik. Amint azonban egy idegen kultúrába látogatunk, mintha a feje tetejére állítanák a világot. Meglehet, hogy az Egyesült Államok és az európai emberek kultúrája között nincs túl nagy szakadék, mégis vannak olyan furcsaságok, melyek nagy meglepetésként szokták érni az Amerikába utazó turistákat.

Most megpróbáltuk összegyűjteni azokat a legtipikusabb dolgokat, melyek nagyon zavaróak szoktak lenni a külföldről érkező emberek számára.

WC

Az Egyesült Államok nyilvános vécéajtajai általában magasan a föld felett kezdődnek. Egyesek azt állítják, hogy azért, mert így könnyítik meg a fülkék takarítását, mások szerint ez egy biztonsági intézkedés, amivel megakadályozható, hogy az emberek illegális szereket használhassanak a fülkékben.

Étel

A megrendelt ételek gyakran hatalmas adagokban érkeznek, melyeket lehetetlen egyedül elfogyasztani. Emiatt sajnos sok élelmiszer a kukában végzi.

Sütés

Szinte bármit képesek kirántani. Komolyan. Az összes ételnek létezik egy olajban sütött változata: a gyümölcsöktől kezdve, a zöldségeken, kekszeken és csokoládékon át, egészen a rágógumiig.

Borravaló

A borravaló egy rendkívül jó módszer annak kifejezésére, hogy elégedettek vagyunk-e a pénzünkért kapott szolgálatokért, vagy sem. Az USA-ban ennek még nagyobb kultúrája van, mint a világ más pontjain, a borravaló mértéke gyakran a termék vagy szolgáltatás árának 25%-át is elérheti.

Pénz

Az Egyesült Államok legtöbb érméjén nincs számmal jelezve annak értéke, ezért íme egy kis segítség az érmék értelmezéséhez:

  • 1 cent = „Penny”
  • 5 cent = „Nickel”
  • 10 cent = „Dime”
  • 25 cent = „Quarter”

Árak

A szupermarketek polcain látható árak nem a termékek végleges árát mutatja. Ezek az árak ugyanis nem tartalmazzák az adó mértékét, melyet ettől függetlenül ugyanúgy meg kell fizetnünk a pénztárnál. Ez nagyon zavaró lehet, mivel a világ legtöbb országában a boltok polcain látott ár már a végleges, áfával terhelt ár, ezért nem érhet nagy meglepetés fizetéskor. Amerikában ezzel szemben kellemetlen meglepetés érhet bennünket, ha a polcokon látott árak alapján vásárolunk.

Gyógyszertárak

Az amerikai gyógyszertárak nem kizárólag gyógyszerek értékesítésével foglalkoznak, hanem sok más egyébbel is, például édességekkel, elemekkel, stb. – amolyan benzinkút jelleggel.

Rossz ajándékok?

Nem tetszik az ajándék, amit a nagynénéd vagy nagymamád adott? Semmi baj! Az Egyesült Államokban bármit visszavihetünk, ami nem tetszik, még akkor is, ha nem mi vásároltuk. Még egy nemzeti visszaküldési napjuk is van (National Return Days), általában januárban, amit az emberek arra használnak, hogy megszabaduljanak a karácsonyra kapott béna ajándékoktól.

Forrás

loading...