Menü Bezárás

8 hatás, amelyet a rágógumi gyakorol a testünkre

A történelem során az emberek mindent megrágtak: a gyantától és a paraffinviasztól az Orbitig. Például 5000 évvel ezelőtt az emberek nyírfakéreg kátránydarabokat rágtak. A kátrány antiszeptikus tulajdonságokkal és más gyógyhatásokkal rendelkezik, ugyanúgy, mint a modern rágógumi. Nyilvánvaló, hogy ebben a szokásban több van, mint a friss lehelet vagy a remek figyelemelterelés. Sokkal több, mint kiderült.

Kibogoztunk a valóságból néhány mítoszt arról, hogy a rágógumizás milyen hatással lehet a testedre, és örömmel osztjuk meg az eredményeket.

1. Hatással van a fogaidra.

Jó: A cukormentes rágógumi hatékony baktériumölő. Védi fogaidat a fogszuvasodástól és az ínygyulladástól azáltal, hogy extra nyáltermelést vált ki, amely elmossa a savakat és az ételmaradékokat. Ezenkívül további kalcium és foszfát alkalmazásával erősíti a fogzománcot.
Rossz: De ha a rágód cukrot tartalmaz, az negatív hatással van a fogak egészségére. A szájüregben élő baktériumok megemésztik a cukrot, még mielőtt eljutna a gyomrodba, ami lepedék felhalmozódást eredményez a fogaidon. Idővel növeli a fogszuvasodást is.

2. Javítja a memóriát.

A rágógumi rágása növeli a pulzusszámot, fokozza a vérkeringést és az oxigén szállítását az agyba. Az egyik pozitív hatása a kognitív lendület, amelyet tapasztalunk: javítja az éberséget, a gondolatfeldolgozást, a döntéshozatalt és a memóriát. Sajnos hosszú távon nem működik – csak akkor működik, ha különösen nehéz feladatok előtt vagy közben rágod.

3. Segíti a fogyást.

Jó: A rágógumi néha elnyomhatja az étvágyunkat. A reggeli rágózás után az emberek általában kevésbé éhesek. Édes és alacsony kalóriatartalmú, így segíthet a nassolás visszaszorításában. Emellett növeli az energiafelhasználást, felpörgeti az anyagcserét, és kevésbé érzed kimerültnek magadat étkezés után.
Rossz: De a rágógumi hírneve, mint diéta-segéd, rosszul visszaüthet. A rágó mozgás és az állandó nyál arra készteti az agyad, hogy azt gondolja, valóban éhes vagy. A mentolos rágógumi pedig arra késztet, hogy az egészségesebb ételek, például a gyümölcs helyett gyors kajákhoz nyúlj, mivel előbbiek rettenetes ízűek lesznek tőle. A rágózók általában kevesebb ételt fogyasztanak naponta, de ha esznek, sok kalóriát visznek be.

4. Állkapocsproblémákat okoz.

Az állandó rágás olyan rendellenességhez vezethet, amely kihat az állkapocs ízületeire és a körülötte lévő izmokra. Bármely állkapocs mozgás – evés, nevetés vagy akár beszéd – súlyos fájdalommal jár, amely néha átterjed a nyakra és a vállra. Különösen nagy a kockázat, ha stresszes pillanatokban rágsz, mivel az emberek öntudatlanul összeszorítják fogaikat, ha idegesek.

5. Befolyásolja az emésztőrendszert.

Jó: Az extra nyáltermelés rágózás közben hatékony segítség a reggeli rosszullétek ellen. Egyesek szerint ez jobban működik, mint a gyógyszer, ugyanolyan gyorsan csökkenti a hányás, a hasi diszkomfort és az émelygés esélyét, miközben lényegesen olcsóbb és könnyebben elérhető.
Rossz: De jaj neked, ha érzékeny gyomrod vagy emésztési zavarod van. Rágáskor mindig apró kortyokat nyelsz a levegőből, és megtöltöd a gyomrodat gázzal, amely puffadáshoz vezethet. Az édesítőszerként gyakran használt cukoralkoholok hashajtóként működnek, görcsöt, hasi fájdalmat és hasmenést okozva.

6. Csökkenti a gyomorégést.

Az étkezést követő rágógumizás csökkentheti a nyelőcső savszintjét. A nyál áramlása hígítja és semlegesíti a savat a nehéz ételek után. Ez segíthet csökkenteni a savas refluxot és a gyomorégést.

7. Hatással van az agyadra.

Jó: Meglepő módon a rágózás stresszellenes, hangulatjavító szuperhatalommal rendelkezik. Ennek a cuccnak a rágása csökkenti a kortizol, a stresszhormon szintjét, és az egyszerű rágási tevékenység a legtöbb ember számára pihentető. Eloszlatja a szorongást és a fáradtságot, és egész nap emeli a hangulatunkat.
Rossz: De az állunkra nehezedő állandó nyomás növeli a migrén és a tenziós fejfájás mennyiségét és gyakoriságát. Legrosszabb esetben krónikus fejfájáshoz vezethet. Tehát, ha hajlamos vagy a migrénre, akkor jobb, ha teljesen elkerülöd a rágógumit.

8. Megakadályozza a fülfertőzéseket.

A fülfertőzések akkor jelentkeznek, amikor a baktériumok összegyűlnek az orrot és a füleket összekötő csövekben. Gyakran érinti a gyerekeket. A természetes édesítőszert, a xilitet tartalmazó rágógumi segít megelőzni a baktériumok megtelepedését.

Szereted a rágógumit? Észrevettél már valaha valamilyen változást a testedben?

loading...