Menü Bezárás

A kínai lakások 9 jellemzője, ami a világ többi része számára teljesen érthetetlen

Kína egy hatalmas ország, ahol az emberek olykor annyira különböző nyelvjárásokat beszélnek, hogy egyáltalán nem is értik egymást, ezért nem csoda, hogy az ország egyik részén található lakások és az ott bevett mindennapi élet is nagyban különbözik például az ország másik részén találhatótól. Kína nagyvárosaiban azonban több olyan jellemző is található, mely általánosságban véve minden ott lévő tipikus lakásban megtalálható. Örömmel és izgatottan olvastuk át a Kínába költözött emberek blogjait, hogy összegyűjtsünk néhány olyan dolgot a kínai lakásokról, ami jelentősen különbözik a világ többi részén található otthonoktól.

9 A tűzhelyen általában csak 2 égő van

Kinai tuzhely

Kínában a konyhai tűzhelyek kicsik, mivel maga a helyiség nem enged ennél nagyobbat. Ezenkívül az égők számra is megfelel az ott élő emberek igényeinek, így a legtöbb lakásban két égős tűzhely található, mivel az emberek egyébként sem készítenének ennél több ételt egyszerre. Az ilyen konyhákban egyébként nincsenek sütök, és a mikrohullámú sütők is ritkák. Helyettük apró multifunkciós készülékeket használnak, melyek szükség esetén akár sütőként is funkcionálnak, de az ételek melegítésére vagy rizs főzésére is tökéletesek.

8 A mosogatógépek ritkák, helyettünk valószínűleg inkább szárítógépet találsz

Kina szaritogep

Ezek a készülékek pontosan úgy néznek ki, mint a mosogatógépek, ezért érhető módon sok külföldit megzavarnak. Ezeket a gépeket azonban arra használják, hogy a kézzel történő mosogatás után az edényeket a gépbe rakják, ami aztán ultraibolya sugárzás segítségével szárítja és sterilizálja azokat.

7 A kínai konyháknak általában keskeny, többszintes fiókjai vannak

Kina keskeny pakolo

Ezeket a vertikális fiókokat úgy tervezték, hogy tökéletesen illeszkedjenek a különféle konyhában található bútorok és gépek mellett található hézagokba, kialakításuknak köszönhetően pedig a fűszerektől kezdve a szószokig és egyéb ízesítőkig tulajdonképpen bárminek a tárolására alkalmasak.

6 A hűtőszekrényt néha a nappaliban tartják

Kina huto a nappaliban

Az ok nagyon prózai: a konyhák olyan kicsik, hogy a hűtőszekrény egyszerűen már nem fér el. Ilyen esetekben a hűtőket a nappaliban, vagy bármelyik másik helyiségben helyezik el, ahol van számára hely.

5 A konyhában csak hideg víz van

Kina konyha hidegviz

Ha melegvizet akarnak, akkor vízmelegítőt kell telepíteniük. Ezt persze egyrészt nem mindenki engedheti meg magának, másrészt a bérelt lakásokban sokszor maguk a tulajdonosok nem engedik. A helyiek tehát nemcsak arra vannak kényszerítve, hogy kézzel mossanak, de ráadásul hideg vízzel is teszik mindezt.

4 A mosógépek itt különbözőek

Kina mosogep

A kínai lakásokban is vannak persze mosógépek, de másképp néznek ki és másképp is működnek. Ezek a mosógépek hideg vízzel mossák a ruhákat, mivel nincs bennük vízmelegítő. (bár manuálisan lehet meleg vizet tölteni beléjük) A ruhákat függőlegesen töltik be a gépbe, és a dob körbe-körbe forog, ennek eredményeként a mosás végére az összes ruha egy nagy csomóba gyűlik össze.

3 A WC és a zuhany általában ugyanabban a helyiségben található

Kina wc furdo

Ez persze még nem olyan meglepő, hiszen például idehaza is vannak kombinált fürdőszobák, de Kínában annyira kicsi a hely, hogy az emberek olykor szó szerint a vécén ülve zuhanyoznak, mivel a zuhany közvetlenül a WC felett található. Ez szintén sok külföldinek szokott fejfájást okozni.

Bár sok lakásban van zuhanyfüggöny, amivel azért el lehet keríteni a WC-t a zuhanytól, de valószínűleg ez sem menti meg a fröccsenő víztől. Egyébként a kínai zuhanyok víznyomása meglepően gyenge.

Még nagyobb meglepetést szokott okozni a turistáknak, amikor a jól megszokott WC helyett ilyen, padlóba épített változattal találkoznak, amit egyébként maguk a kínaiak hasznosabbnak tekintenek, mint egy sima vécét.

Szerencsére ilyen vécékkel csak a régi otthonokban, esetleg iskolákban, vagy nagyobb intézményekben találkozhatunk, így viszonylag kicsi az esélye, hogy az országba turistaként érkezve nekünk is ilyet kelljen használnunk.

2 A kínaiak másképp használják az erkélyeket

Kina erkely

Kínában nem valószínű, hogy lesz esélyed kimenni az erkélyre, kiülni a székbe, és elkortyolni egy csésze kávét vagy teát. A helyi erkélyeket ugyanis egyfajta tárolóként használják, vagy annak, hogy a ruhákat szárítsák. Néha elhelyeznek pár növényt is, esetleg kisállat ketreceket, de ők nem úgy tekintenek az erkélyekre, mint egy olyan helyre, ahová az ember azért ül le, hogy egy kicsit feltöltődjön.

1 A kínai apartmanokban nincs szőnyeg

Kina szonyeg nelkul

Kínában a szőnyegek ritkák. A magyarázat nagyon egyszerű: a csempézett vagy fapadló ugyanis könnyebben mosható, és nem kell annyit szenvedni vele, mint a szőnyegekkel. A kínaiak egyébként nagy hangsúlyt fektetnek a tisztaságra, általában naponta takarítják az otthonaikat, és nemcsak porszívóznak, hanem fel is mossák a padlót.

A külföldiek általában meglepődnek ezen, hiszen mi úgy gondoljuk, hogy a padló nedves tisztítását bőven elegendő hetente egyszer elvégezni, de ha Kínába költöznénk, hamar megértenénk ennek az okát. Itt az ökológia ugyanis olyan, hogy takarítás után a padló már másnap piszkos lesz, és felmosáskor jól látható kosz jön fel a padlóról.

Pontosan emiatt egyébként szinte kivétel nélkül minden helyi lakos papucsot visel az otthonában.

Bónusz: sok szállodában az illemhelyeket egy üvegfal választja el a szobától

Ez a megoldás inkább első ránézésre meghökkentő, jobban belegondolva azonban praktikus, és nem is annyira zavaró. A vékony üvegfalak sokkal helytakarékosabbak, mint egy felhúzott fal, ráadásul olcsóbb is, ezért a szállodákban előszeretettel alkalmazzák ezt a módszert, amikor a vendégek ágyát csak egy vékony üvegfal választja el a fürdőszobától.

loading...