Menü Bezárás

Az etikett 18 szabálya, amit mindenkinek kötelező tudnia!

A modern etikett olyan magatartási kódex, amely jó benyomást kelt a másik félben és megteremti a hatékony kommunikáció feltételeit.

Valójában az etikett alapjai meglehetősen egyszerűek. Ez a beszéd kultúrája, az elemi udvariasság, a helyzetnek megfelelő megjelenés és az érzelmek kezelésének képessége. Mindegyik vonatkozik mind a férfiakra, mind a nőkre.

1. Soha ne látogassunk meg senkit meghívás nélkül. Ha előzetes bejelentés nélkül keresünk fel valakit, a fogadó fél könnyen lehet, hogy fürdőköpenyben és hajcsavarókban nyit nekünk ajtót. Az egyik brit hölgy azt mondta, hogy amikor a meg nem hívott vendégek megjelennek, mindig cipőt, kalapot és esernyőt ragad. Ha valaki kedves neki, így kiált fel: „Ó, milyen szerencséd van, éppen most jöttem meg!” Azonban ha kellemetlen: „Ó, milyen kár, most el kell mennem.”

2. Az esernyőt soha nem szárítjuk nyitott állapotban. Sem az irodában, sem vendégségben. Össze kell csukni és egy erre való állványba kell tenni, vagy fel kell akasztani.

3. A táskát nem szabad térdünkre vagy a székünkre helyezni. Egy kisebb elegáns női táskát letehetünk az asztalra, azonban a nagy táskát a szék támlájára kell akasztani, vagy letehetjük a padlóra is, ha nincs külön szék (ezeket gyakran éttermekben kérésre kihozzák). Az aktatáskát minden esetben a földre tesszük.

4. Nejlonzacskót, bevásárlótáskát csak a szupermarketből való hazatérés esetén hordjunk, valamint így járjunk el a butikokból származó papírtáskákkal is. Ezeket később magunkkal vinni táskaként minimum udvariatlanság.

5. Egy férfi soha nem visz női táskát. És női kabátot is csak akkor vesz a kezébe, hogy ha továbbadja az öltözőbe.

6. Az otthoni ruházat, például a nadrág és pulóver, kényelmesek legyenek, de tisztességes megjelenésűek. A fürdőköpenyt és a pizsamát arra találták ki, hogy reggel elérjünk bennük a fürdőszobába, este pedig a fürdőszobától a hálószobáig.

7. Attól a pillanattól kezdve, amikor a gyermekünket egy külön szobában helyezzük el, tanuljunk meg kopogtatni, ha bemegyünk hozzá. Akkor ugyanezt fogja ő tenni, mielőtt belép a hálószobába.

8. Egy nőnek nem feltétlenül kell levennie a kalapját és kesztyűjét, ha fedett helyiségbe lép, de a sapkát és az ujjatlan kesztyűt viszont igen.

9. A nemzetközi megállapodások szerint az ékszerek teljes száma nem haladhatja meg a 13 darabot, ebbe beletartoznak az ékszergombok is. Ne húzzunk gyűrűt a kesztyű fölé, de a karkötő megengedett. Minél sötétebb az utca, annál drágább az ékszer, ezt ne feledjük! A gyémántokat korábban kizárólag ékszerként használták esti programokon, főleg a házas hölgyek, ám a közelmúltban megengedhetővé vált, hogy gyémántos ékszereket délután is viselni lehessen. Egy fiatal lánynál a körülbelül 0,25 karátos gyémánt fülbevaló nagyon elegáns és nem számít túlzásnak.

10. Az étteremben történő rendelés kifizetésének szabályai: ha azt mondja valaki, hogy „meghívlak”, akkor azt jelenti, hogy ő fizet. Ha egy nő egy üzleti partnert hív meg az étterembe, akkor a nő fizet. Egy más jelentésű mondat azonban a következő: „Menjünk el egy étterembe” – ebben az esetben mindenki maga fizeti a részét, kivéve ha a férfi felajánlja, hogy állja a hölgy számláját is és ő beleegyezik.

11. Mindig a férfi lép be először a liftbe, de az első, aki kijön az az, aki az ajtóhoz legközelebb áll.

12. Az autók esetén, különösen a nagyobb presztízzsel bíró modelleknél a sofőr mögötti hely a legelőkelőbb. Ha nő utazik az autóban, ide illik ültetni, a férfi pedig mellette ül. Amikor megáll az autó, a férfi kiszáll az autóból, nyitva tartja az ajtót, és kezet nyújt a hölgynek. Ha egy férfi van és ő vezet, a nő inkább üljön hátra. Bárhol is ül a nő, a férfinak ki kell nyitnia az ajtót előtte és segítenie kell a járműből történő kijutásban. Az utóbbi időben az üzleti etikettben a férfiak egyre inkább megsértik ezt a normát: „az üzleti életben nincsenek nők és férfiak.”

13. Olyan helyen, ahol más is hallhatja, nem illik arról beszélni, hogy ki milyen diétát kezdett el, továbbá ezen ürügy alatt nem mondhatunk nemet a vendégszerető háziasszony által kínált ételekre sem. Ez esetben ne felejtsük el megdicsérni a háziasszony kulináris tehetségét, miközben semmit sem eszünk. Ezt az alkohollal is így kell tenni. Nem kell a társaság többi tagjának orrára kötni, hogy miért nem iszunk alkoholt. Kérjünk egy pohár száraz fehérbort, és csak kortyoljunk bele.

14. Tabu témák a kisbeszélgetésekkor: politika, vallás, egészség, pénz. Nem megfelelő kérdés a következő sem: „Istenem, milyen ruha! Mennyit is fizettél érte?” Hogyan lehet erre reagálni? Mosolyogjunk édesen: „Ez ajándék volt!”. Egyúttal tereljük át a beszélgetést egy másik témára. Ha a beszélgetőpartner ragaszkodik hozzá, mondjuk meg neki óvatosan: “Nem szeretnék róla beszélni.”

15. Minden olyan személyre, aki betöltötte a 12 évét, az „Ön” megszólítást illik használni. Igencsak visszataszító azt hallani, amikor az emberek letegezik a pincéreket vagy a sofőröket. Még azokat az embereket is, akikkel jól ismerjük egymást, jobb az irodában önözni, és csak akkor tegezni, ha négyszemközt vagyunk vele. Kivétel ez alól az olyan helyzet, amikor egykorúak vagy közeli barátok találkoznak. Hogyan reagáljunk, ha a beszélgetőpartner kitartóan tegez minket? Először ismét kérdezzük meg: „Bocsásson meg, Ön hozzám beszél?” Egyébként semleges vállrándítással is elintézhetjük: „Sajnálom, de mi nem tegezzük egymást!”

16. Az éppen jelen nem lévő megvitatása, azaz egyszerű pletykálás elfogadhatatlan az etikett szabályai szerint. Megengedhetetlen, hogy rokonokról rosszat mondjunk, különös tekintettel a férjünkről, ahogy ez, sajnos, nálunk sokszor szokás. Ha a férjünkkel elégedetlenek vagyunk, miért nem válunk el tőle? Ugyanúgy, amikor elköltözünk egy másik helyre, illetve országba, tilos grimaszolva szülőföldünkről beszélni. „Ebben az országban minden rossz…” – ebben az esetben mi is beletartozunk az „ebben az országban” élőkbe.

17. A moziban, a színházban és a koncerten, amikor megkeressük és elfoglaljuk az ülőhelyünket, kizárólag szemből, és semmi esetre se a hátunkat mutatva menjünk végig a sorunkon. Elsőnek a férfi megy, utána a nő.

18. Kilenc dolgot kell titokban tartani: kor, vagyon, a lakásunk, házunk hiányosságai, ima, gyógyszeres kezelés, szerelmi kapcsolat, ajándék, becsület és becstelenség.

És végül egy idézet Jack Nicholsontól:

„Nagyon óvatos vagyok az etikett szabályaival kapcsolatban. Hogyan lehet átadni egy tányért? Ne kiáltsunk ki az egyik szobából a másikba. Kopogás nélkül ne nyissunk be a zárt ajtók mögé. Engedjük előre a hölgyeket. Ezen számtalan egyszerű szabály célja az élet jobbá tétele. Nem élhetünk krónikus háborúban a szüleinkkel ez butaság. Gondosan figyelemmel kísérem a viselkedésemet. Ez nem valamilyen absztrakció. Ez a kölcsönös tisztelet érthető nyelve.”

loading...