Menü Bezárás

Egy New Yorkban élő fotós 9 évet töltött azzal, hogy megörökítse az embereket útban a munkahelyükre, és az eredmények meglepőek

Egy dán fotográfus, Peter Funch ugyanazon a helyszínen és ugyanabban az időben készített fotókat 9 éven át. Később felfedezte, hogy néhányszor ugyanazt a személyt örökítette meg, és az a személy közel azonosnak látszott a néhány nap különbséggel készített képeken. Ebből a megállapításból egy ’42. és a Vanderbilt’ nevű elképesztő fotóprojekt lett.

Mi nagyon érdekesnek találtuk, és szeretnénk megosztani veled ezeket a déjà vu képeket.

Ezek a képek a 2007 és 2016 közötti időszakot fedik le, és reggel 8:30 és 9:30 között készültek New Yorkban. A felvételek szerkesztése során a fényképész rájött, hogy a napi felvétel ugyanazon a helyen, ugyanabban az időben meglepő eredményt hoz: ugyanazokat az embereket látod, akik ugyanazokat a rítusokat ismételgetik az évek alatt.

Az utcai fotózás kiszámíthatatlan és tele van meglepetésekkel. Valószínűleg nem is vesszük észre, hogy napról napra, és évről évre ugyanazt csináljuk, ugyanazt az ételt esszük, ugyanabból a boltból vett kávét iszunk, ugyanazt a frizurát, és ugyanolyan színű ruhát viselünk.

Kik ezek az emberek? Szomorúak? Boldogok? Nem számít, véletlenszerűen kiválasztott emberek egy forgalmas utcán, közülünk valók.

Csak hétköznapi emberek a közönséges reggeli rutinjuk közben, dolgozni rohannak, felkészülnek a mozgalmas napjukra. Minden nap ugyanúgy néznek ki… Közhely vagy következetesség? Döntsd el te magad.

Azt fogod gondolni, hogy ez a 2 kép csak néhány perc különbséggel készült. És tévedsz. Már ellenőrizted a szekrényed, hogy meggyőződj arról, nem csak egyféle színű ingjeid vannak?

A fotós megállapította, hogy sok embernek még az arckifejezése is ugyanolyan minden reggel. És ugyanaz a szemüveg ugyanúgy lóg ki a zsebükből.

A fotósnak bizonyára rengeteg fotót kellett készítenie, hogy ilyen hasonló képeket találjon.

Még egy kis játékot is játszhatunk. Mit gondolsz, ki ez a férfi, és mit csinál?

Ez a gyönyörű lány egy diák? Vagy egy tanár? Bárki is ő, állandóan nagyon boldognak látszik.

A ruhatár egyéni választás végül is. Ne feledd, hogy társadalmunk egyik legnagyobb elméje, Steve Jobs évek óta minden nap ugyanazt a fekete garbót, farmert és New Balance edzőcipőt viselte, és ez nem akadályozta meg őt abban, hogy az legyen, aki lett. Nem ismerjük ezeket az embereket, és ki tudja, hogy talán néhányuknak, mint Stevenek, egyszerűen nincs elpazarolni való idejük.

Mit gondolsz erről a fotós projektről? Mondd el nekünk a gondolataidat kommentben. Forrás

loading...