Menü Bezárás

Ezért nem hisztiznek a francia gyerekek

Sokan észreveszik, hogy Franciaországban a gyerekek jól viselkednek, okosak és aktívak. Ritkán szemtelenek és nyűgösek, megeszik, amit eléjük tesznek, és udvariasan köszönnek a szomszédoknak.

Most megtudhatod, hogy mi a francia nők “titkos összetevője” a jól ismert gyermeknevelésükhöz.

A baba első éve

A fiatal anyák Franciaországban kevesebb mint 10 héttel a szülés után visszatérnek a munkahelyükre. Ha hosszabb ideig maradnak otthon, az komoly anyagi áldozatokkal jár. A törvény szerint az anya több mint 10 hétig gondoskodhat gyermekéről, úgy, hogy közben biztonságban van a munkaviszonya. Ebben az esetben azonban le kell mondania a fizetéséről a szociális juttatás érdekében. A szülési szabadság lejártával a gyermeket bölcsődébe viszik. A gyermeket fiatal kortól kezdve új emberek veszik körül, ezzel segítve a gyermeket gyorsabban alkalmazkodni és önállóbbá válni az életben.

A francia gyerekek a saját ágyukban alszanak

A gyermekeket megtanítják, hogy a saját ágyukban aludjanak, a saját szobájukban. Ha egy gyerek éjszaka felébred és sírni kezd, az anya általában vár néhány másodpercet, hogy megbizonyosodjon arról, valóban szükséges-e a jelenléte. Éjszakáról éjszakára a gyermek megszokja az egyedül alvást.

A cselekvés szabadsága

A francia szülők annyi szabadságot biztosítanak gyermekeiknek, amennyit csak kezelni tudnak. Nagyon ritka, hogy a szülők gyermekükkel játszanak a játszótéren. Nem avatkoznak be a gyerekek közötti konfliktusba, hagyják, hogy ők maguk oldják meg a helyzetet. Egy jó tipp a szülők számára, hogy húzzanak egy határvonalat az ártatlan csínyek és az igazán rossz viselkedés között. Csak rossz viselkedést kell büntetni, hogy gyermek megtanulja a különbséget.

A nagyszülők nem bébiszitterkednek

A nagyszülők támogató szerepet játszanak a gyermekek nevelésében. A családi összejövetelek általában hétvégén vagy ünnepnapokon zajlanak. Az idős embereket gyakrabban lehet látni egy csésze kávé vagy egy pohár bor mellett az éttermekben, mint az unokáikra vigyázva.

Nincs külön “gyerek étel”

Az étel a francia élet egyik legfontosabb része, és az ebédszünet akár 2 órát is igénybe vehet. A francia emberek határozottan állítják, hogy nagyon fontos, hogy legalább naponta egyszer a család együtt étkezzen. A gyermekek és a felnőttek ugyanazt az ételt eszik, mert Franciaországban nincs olyan, hogy “gyerek étel”. A szülők nem erőltetik gyermekeiket, hogy megegyék azt, amit nem szeretnek, de ragaszkodnak ahhoz, hogy legalább megkóstolják az ételt.

A jó modor nagyon sokat számít

A jó modornak nagy súlya van, és a francia gyerekek ezt tudják. Üdvözlik a vendégeket és a szomszédaikat, nyugodtan állják végig a sort, és átadják a helyüket az idős embereknek a buszon. Már nagyon fiatalon megtanulnak 4 fontos udvarias mondatot: „köszönöm”, „szép napot”, „szívesen” és „viszontlátásra”.

Otthoni tanulási módszer

Az az általános, hogy sok gyerek még nem tud 5 éves korában olvasni, és a szülők szerint ez teljesen jó így. A gyermekkor csodálatos időszak, amikor megtanulnak álmodni, felfedezni a világot, és megtanulják, hogyan kell udvariasnak és felelősségteljesnek lenni. 6 éves korukra pedig megtanulják, hogyan kell olvasni és számolni.

A vasárnap családi nap

Vasárnap a legjobb alkalom a parkban piknikezésre, grillezésre vagy kerékpártúrára. A franciák nagyon tudatosan, előre készülnek a vasárnapi tevékenységekre.

A gyerekek zsebpénzt kapnak

A bevásárlások során a gyerekek általában nyugodtan viselkednek és nem csapnak nagy hűhót, ha például a szülők megtagadják a fényes csomagolású cukorka vásárlását. 7 éves korukban kezdenek zsebpénzt kapni, és arra költhetik, amire akarják. A zsebpénz havi összege általában arányos a gyermek életkorával.

loading...