Menü Bezárás

Fedezz fel 10 meglepő tényt a kávéfogyasztásról

Ha eddig azt hitted, hogy a kávé iránti szerelem az egész világon jelen van, akkor jó ha tudod, hogy csak részben van igazad. Amíg ugyanis a világ egy része friss és forró kávéra ébred reggelente, addig majdnem ugyanennyien a gőzölgő teát részesítik előnyben. Noha ez csak egyetlen érdekes és kevésbé ismert tény a kávéval kapcsolatban, sok más meglepő dolog is létezik, ami után valószínűleg másképp tekintesz majd a kávédra.

10 A fájdalomcsillapítók kávé mellé szedése javítja azok hatékonyságát.

1c2ee05b71b741c1d2ca3b5c9c

Ha valaha is sikerült már elmulasztanod a fejfájásod egy csésze kávé segítségével, akkor jó, ha tudod, hogy a hatékony fájdalomcsillapító hatással bíró koffein volt érte a felelős. Ha megnézed a legnépszerűbb fájdalomcsillapítók összetevőit, ott is gyakran találkozhatsz koffeinnel, ez ugyanis 40%-kal növeli a hatékonyságukat.

9 Finnország a legnagyobb kávéfogyasztó a világon.

Finnorszag kave

Brazília a világ legnagyobb kávétermesztője, őt Vietnám és India követi a sorban. Fogyasztás tekintetében azonban magason a finnek állnak az élen. Finnországban az emberek évente 12,5 kg kávét fogyasztanak. Egyetlen olyan ország van még a világon, ahol az évi átlagfogyasztás túllépi a 10 kg-ot, ez pedig Svédország.

8 A kávé egy ősi kincs, amit a kecskék fedeztek fel.

8d553158d69aa6ca00857d054d

A legenda szerint egy Kaldi nevű etióp kecskepásztor fedezte fel a kávét, amikor a kecskéi megették a fa bogyóit és nagy meglepetésére nem aludtak utána éjjel. Kaldi elmesélte a történetet a helyi kolostor vezetőjének, aki közelebbről is megvizsgálta a kávét – így született meg a kávé legendája és kultúrája. Történelmi szempontból nézve a kávé termesztése és kereskedelme az Arab-félszigeten kezdődött, a 15. században.

7 Sokan megpróbálták betiltani a kávét – sikertelenül.

259bf1502c9ee7613b1cce074b

Sokan bódítószerként tekintenek a kávéra, ezért érthető módon hosszú évszázadok óta igyekeznek betiltani a különféle vezetők, de eddig senkinek sem sikerült. A 16. században például Mekkában és Olaszországban is megpróbálták betiltani, de mindig volt valaki a hatalomban, aki annyira szerette a kávét, hogy végül nem került betiltásra. A 18. században Svédország próbálta betiltani, de ez sem sikerült, a kávé maradt, és mint korábban már említettük, ráadásul ők a második legnagyobb kávéfogyasztók a világon.

6 Túl lehet adagolni a koffeint.

40d35d59d3897110e7c7dd1eed

A koffein túladagolás nagyon-nagyon ritka, de ettől még lehetséges. Legalábbis, ha az ember rövid időn belül 30 csészének megfelelő koffeintartalmú italt fogyaszt el. Már 400 mg koffein elfogyasztása is képes remegést, álmatlanságot és ingerlékenységet okozni, ehhez ráadásul a kávé erősségétől függően csak négy-nyolc csészére van szükség.

5 A koffeinmentes kávé nem feltétlenül koffeinmentes.

44f6485a90bda2f9837e410784

Vannak, akik nem az extra löket miatt, hanem a kávé finom íze miatt fogyasztják az italt. Ők jó, ha tudják, hogy egy csésze koffeinmentes kávé is átlagosan 7 mg koffeint tartalmaz, szemben a hagyományos kávék 70-140 milligrammjával. Ha tehát allergiás vagy a koffeinre vagy ki akarod iktatni az étrendedből, akkor nagyon figyelj oda, mert a koffeinmentes ital még önmagában nem garancia a sikerre.

4 A világ legdrágább kávéját székletből készítik.

84011856eb82a9452892f6c8bd

A világ legdrágább kávéja, a Kopi Luwak az Indonéziában található ázsiai pálmacibet nevű állat ürülékéből kivont kávébabból származik. Az állat csak a legérettebb kávébogyókat fogyasztja el, a részben megemésztett és kissé megerjedt babszemek aztán az ürülékkel távoznak. Ezeket a kávétermesztők aztén összegyűjtik, megmossák, megpörkölik és leőrlik.

Sajnos ez a folyamat régen a természetben ment végbe, ma már viszont a macskafajtákat ketrecbe zárva tartják, hogy minél nagyobb kínálatot tudjanak készíteni a világ legdrágább kávéjából, fittyet hányva közben az állatok életkörülményeire és higiéniájára.

3 A kávéfogyasztás meghosszabbíthatja az életet.

297a9d5ece880bf5781a4e438d

Nem is olyan régen a kávé még a rákkeltő anyagok listáján szerepelt, mert úgy gondolták, hogy rákot okoz. Napjainkban a tanulmányok már azt mutatják, hogy aki mérsékelten, napi 1-4 csésze kávét fogyaszt, az általában tovább él, mint azok, akik nem isznak kávét. A kávéfogyasztók körében az idő előtti elhalálozás 8-15%-kal lecsökken, más tanulmányok pedig azt is bizonyítják, hogy a kávéfogyasztók szív- és érrendszeri egészsége is jobb.

2 Az őrölt kávé ledarált bogarakat is tartalmaz.

efff135dc183d58af463ff69fa

A bogarakat gyakorlatilag lehetetlen távol tartani a kávébaboktól, és nem lehet őket kiválogatni az őrlés előtt. Ennek köszönhetően olyan sok bogármaradvány található a darált kávéban, hogy az élelmiszer-ügynökségek is elfogadott tényként kezelik: általában megengedett, hogy 450 gramm darált kávé 10 mg rovarmaradványt, állati ürüléket vagy szőrt tartalmazzon. A szemes kávé esetében pedig fontos tudni, hogy a kávészemek 4-6%-a lehet fertőzött vagy penészes.

1 A kávé csökkentheti a mellméretet.

2006855a7fb1fc052eb71f35f3

Ha szeretnéd csökkenteni a mellméreted, akkor lehet, hogy a kávé, egészen pontosan a benne található koffein lehet a megoldás. Egy új tanulmány szerint a kávé nemcsak csökkenti a nők mellméretét, de minél többet isznak belőle, annál látványosabb a hatás. Ez azonban csak azokra a nőkre igaz, akik rendelkeznek a jelenség létrejöttéhez szükséges speciális génnel.

loading...