Menü Bezárás

Furcsa és nagyon keskeny háznak látszik, de belülről teljesen máshogy néz ki, mint gondolnád

2003 óta Chicago külvárosi részének egyik látványossága a Pie House becenévvel illetett rendkívül vékony ingatlan. Angol nevét, mely magyarul piteházat jelent, ék alakjáról kapta – egyesek szerint ugyanis egy szelet pitére hasonlít az épület.

A következőkben egy kicsit jobban bemutatjuk ezt az építészeti remekművet, ami belülről egyébként teljesen másképp néz ki, mint gondolnánk:

Az Illinois állambeli Deerfield városában találhatóházat valójában a kényszer szülte, mivel egy nagyon keskeny és hosszúkás telekre kellett épületet tervezni. A ház tervezésének munkáját a helyi építészre, Greg Weissman-ra bízták.

A szakembernek összesen 0,04 hektár területtel kellett gazdálkodnia, ami nagyon ritkának számít az Egyesült Államokban. Eleinte maga sem hitte volna, hogy bármilyen ésszerű házat lehet ide építeni, de 2003-ban végül mégis megszületett a Piteház ötlete.

A Piteház nem olyan, mint más épületek, mivel míg azok általában négyzet vagy téglalap alakúak, a piteház falai közti távolság letérő – a legszűkebb ponton 0,9 méter, a legvastagabbnál pedig 7,6 méter.

Nézzünk a belsejébe

Kívülről talán úgy tűnhet, hogy biztos zsúfolt és kellemetlen a ház belső tere, de szó sincs ilyesmiről. A Piteházban tartózkodva az embernek eszébe sem jut, hogy a világ egyik legszűkebb házában van éppen.

loading...