Menü Bezárás

Helyes válaszok a gyerekek kérdéseire, amikkel minden alkalommal zavarba ejtik a szülőket

A gyerekek néha olyan kérdéseket tesznek fel, amik hallatán hirtelen nem is tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk. Számukra azonban rendkívül fontos, hogy választ kapjanak rájuk. A kicsik nem akarják, hogy figyelmen kívül hagyjuk a kérdéseiket, hazudjunk vagy épp nevessünk a naivitásukon.
Épp ezért, a következő cikkben megismerhetitek a tökéletes válaszokat a leginkább zavarba ejtő kérdésekre.

1. HOGYAN SZÜLETTEM?

Légy őszinte, de ne menj bele a részletekbe.

„Amikor két ember egymásba szeret, csókolóznak és ölelkeznek. Apa átadja a sejtjeit anyának, összekapcsolódnak és a baba elkezd nőni anya pocakjába. Aprócska és úgy úszkál anya hasában, mint egy halacska. Egyre nő és nő, majd egy nap, amikor már nem fér el, megszületik.” Az idősebb gyerekeknek elmagyarázhatod, mi az a sperma és a petesejt.

2. MIÉRT KÜLÖNBÖZNEK A LÁNYOK ÉS A FIÚK OTT LENT?

Próbáld meg úgy elmagyarázni, hogy ne érezd magad közben kínosan. Ne feledd, a gyerekeket érdekli a saját nemi szervük, és ez teljesen természetes.

„Annak a különbségnek köszönhetően születhetnek a gyerekek. A fiúknak egy pénisze és két heréje van, míg a lányoknak egy vaginája és egy méhe – egy különleges kis óvóhely a babák számára, akik egyszer majd megszületnek. A lányok és a fiúk felnőnek, egymásba szeretnek, majd gyerekeket akarnak. Úgy összeilleszkednek, mint egy kirakós, s végül megszületik a kisbabájuk.”

3. ANYA, TE LESZEL A FELESÉGEM, HA NAGY LESZEK?

Majdnem minden gyerekben felmerül ez a kérdés, amikor először elkezd vonzódni az ellenkező nemhez. Egyszerűen mond azt, hogy „nem.”


„Mindenkinek megvan a maga szerepe a családban. A húgod nem lehet apuka, az apukád nem lehet nagymama. Te pedig nem lehetsz az anyukád férje. Amikor felnősz, az anyukád már öreg lesz, ám továbbra is szeretheted és törődhetsz vele, de inkább valaki mást szeretnél feleségül venni majd, valaki szebbet és fiatalabbat. Szeretni fogjátok egymást és saját gyermekeitek lesznek.”

4. MIÉRT VESZEKEDTEK?

A gyerekek tudat alatt hibásnak érzik magukat, amikor a szüleik vitatkoznak. Fontos számukra, hogy tisztában legyenek vele, hogy ez nem az ő hibájuk.

„Az emberek azért veszekszenek, mert nem mindig értenek egyet egymással. A gyerekek is vitáznak, és néha bizony a felnőttek is. De mindig kibékülünk, hiszen szeretjük egymást. S mindketten szeretünk téged.”

5. MIÉRT OLYAN KÖVÉR AZ A NÉNI?

Ne csitítsd el a gyermekedet, ha nyilvánosan hívja fel a figyelmet a furcsa külsejű emberekre, mivel ez az intolerancia egy formájához vezethet.

„Mindenki különböző. Az emberek lehetnek magasak, alacsonyak, kövérek és vékonyak. Néha az emberek azért különböznek a többiektől, mert betegek. Megsértheted őket, ha kiemeled a másságukat. Nem szabad ujjal mutogatni rájuk, és jobb, ha inkább egy kicsit később kérdezed meg tőlem, miért is néz így ki. Így nem idegesítünk fel senkit.”

6. KIT SZERETSZ JOBBAN? ENGEM VAGY A HÚGOMAT?

A testvérek mindig versengenek a szüleik szeretetéért. Ne példálózz egyik gyermekeddel sem a testvéreik előtt, s ne mondd, hogy egyiküket jobban szereted, mert sikeresebben veszi az akadályokat az iskolában.

„Különbözőek vagytok, s a szeretetemet is másként fejezem ki. De mindnyájatokat ugyanannyira szeretünk, csak úgy mint ahogy te szereted anyát és apát. Mindketten nagyon-nagyon fontosak vagytok számomra.”

7. BÁNTANI FOG AZ DOKTOR BÁCSI/NÉNI?

Magyarázd el a gyermekednek, hogy az orvosi kezelések igenis fontosak. Soha ne nevezd gyávának vagy nevesd ki, amiért fél.

„A doktor bácsi vagy néni nem akar bántani. Az a feladatuk, hogy harcoljanak a bacikkal és a betegségekkel. Lehet, hogy egy kicsit fájni fog, de e nélkül nem leszel jobban. Amikor én voltam beteg, én is kaptam szurit. Féltem, de kibírtam, épp úgy, ahogy te is kifogod. Emlékszel, amikor a nyuszi beteg volt? Őt is elvittük az orvoshoz. Nagyon félt.” Mondd el neki, hogy miért ne féljen az orvosoktól.

8. MEG FOGOK HALNI? TE MEGFOGSZ?

Ne hazudj a gyerekeknek a halálról. El tudják fogadni a valóságot.

„Az emberek, az állatok, sőt még a növények is meghalnak egyszer. Ez a természet rendje. Azt jelenti, hogy minden újszülöttnek van helye a világban. Egy nap mi is meghalunk. Egyszer én is elmegyek, ha olyan öreg leszek, mint a nagyi, de akkor már te is olyan felnőtt leszel, mint mi most. Saját gyerekeid lesznek, ők is felnőnek, majd te is meg fogsz halni. De csodálatos életed lesz, tele kalandokkal és felfedezésekkel.”

9. MIÉRT HAGYSZ ITT, AMIKOR DOLGOZNI MÉSZ?

Magyarázd el neki, hogy a munka egy kötelesség. Hangsúlyozd ki, hogy milyen nagy öröm, amikor hazajössz, és újra láthatjátok egymást.

„Nem akarlak itt hagyni, de muszáj elmennem, és ez ellen nem tudok mit tenni. A munka nagyon fontos. De ne feledd, este hazajövök, és milyen jó lesz, amikor újra láthatjuk egymást. Csináljunk egy cserét, én odaadom neked a karkötőmet, te pedig ideadod a játékodat. Így egész nap érezhetjük egymás jelenlétét, még akkor is, ha nem vagyunk együtt.”

10. NEKED MIÉRT SZABAD, NEKEM PEDIG MIÉRT NEM?

Ne félj beismerni, hogy te sem vagy tökéletes. Fontos, hogy a gyermekeid is tudják, nem kell mindent lemásolniuk, amit a szüleik csinálnak.

„Igen, dohányzom, és néha este is sokáig számítógépezek, de nem akarom, hogy te is elkövesd a hibáimat. Ez az én rossz szokásom, amivel felhagyok, mert jobb ember szeretnék lenni.”

11. MI VAN, HA A SZÖRNY AZ ÁGYAM ALATT MEGESZ?

Vedd komolyan a gyermeked félelmeit, és találd ki, hogy varázsold a rossz dolgokat jóvá.

„Mesélj a szörnyről. Tudtad, hogy a szörnyek nagyon félnek a varázslatoktól? Találjunk ki egyet! Nézd, ez nem csak egy régi távirányító. Látod a titkos gombot? Amikor megnyomod, a szörnyeteg eltűnik. Tartsd a távirányítót az ágyad mellett.”

MIK A SZABÁLYOK, HA A GYEREKEK KÜLÖNÖS KÉRDÉSEIRE VÁLASZOLUNK?

– A gyerekeknek nem kell többet tudniuk, mint amennyit kérdeztek. Válaszolj egyszerűen!
– Ne csapd be őket! Ha nem tudod a választ a kérdésükre, egyszerűen ismerd be, majd találjátok ki a választ együtt. – Ez a viselkedés megerősíti a tekintélyedet, míg a hazugság csak gyengíti azt. Ha a gyerek megtudja valaki mástól az igazságot, meg kell mondanod, miért is hazudtál neki.
– Soha ne beszélj leereszkedő hangon, mint egy tanár. Soha ne csúfold ki, és vedd komolyan a kérdéseiket. Biztosan szeretnéd, ha a jövőben is hozzád fordulnának a kérdéseikkel.
– Gondolkodj el rajta, vajon miért is tették fel ezt a kérdést. Néha tudat alatt a gyerekek kérdései segítségkérést vagy rejtett félelmet hordoznak magukban. Próbáld meg értelmezni, miért is kérdezte meg.

loading...