Menü Bezárás

Íme, a bizonyíték arra, hogy soha nem szabad hinni a saját szemednek

A perifériás látás a teljes látómező részét képezi, amely körülbelül 190 fok.

Ez azonban messze nem tökéletes, és néha arra késztet minket, hogy olyan dolgokat lássunk, amelyek valójában nem léteznek. Nagyszerű módszert találtunk, hogy ezt bebizonyítsuk neked.

Csak annyit kell tenned, hogy az alábbi kép közepén lévő keresztre fókuszálsz, anélkül, hogy elnéznél onnan. Észre fogod venni, hogy a perifériás látásod miként változtatja az emberek hétköznapi arcát „szörnyekké”.

Az arcok torzulni kezdenek, igaz? És minél tovább nézünk a kép közepére, annál nagyobb a torzítás. Miért történik ez? Mindent lépésről lépésre elmagyarázunk.

A retinánkon van egy olyan terület, amelyet sárgafoltnak hívnak. Ez tartalmazza a legnagyobb számú receptort a szemgolyóban, amelynek köszönhetően jobban láthatunk egy adott területet.

Hívjuk ezt a területet a fő látómezőnek. Ez látásunk teljes tartományának körülbelül 10% -át lefedi, és megmutatja, hogy a szemünk mire összpontosít közvetlenül.

Ebben az esetben a fő látóterünk üres; csak egy sötét terület van egy fehér kereszttel. Az agy megkísérel információt szerezni más forrásokból, amelyek a főmezőn kívül helyezkednek el – ebben az esetben a váltakozó képek a bal és a jobb oldalon. Ezek a források nem túl „megbízhatók”, és az agy megpróbálja egy képen egyesíteni őket.

Ezenkívül megpróbálja nagyon rövid idő alatt feldolgozni a fényképeket, mivel a képek nagyon gyorsan változnak. Ennek eredményeként elvész az arcok megkülönböztetésének képessége, és az agy egyszerűen egyesíti a különféle arcok különböző tulajdonságait egyetlen egészbe.

Emiatt látunk végül „szörnyeket”!

loading...