Menü Bezárás

Meglepő tények az emberi testről, amit soha nem gondoltunk volna korábban

Az emberi test a létező talán legcsodálatosabb és egyben legösszetettebb dolog a világon. Éppen ennek az összetettségnek köszönhetően azonban számos funkcióját még nem sikerült tudományos szempontból megfejteni, de amit már sikerült, azzal sem mindig vagyunk kellően tisztában. Hogy ezt egy kicsit pótoljuk, az alábbiakban 19 érdekes tényt gyűjtöttünk össze az emberi testről, melyek közül sokról valószínűleg még Te sem hallottál korábban…

1. Az újszülötteknek nincs térdkalácsuk. Kezdetben lágy porcszövettel a térdünkben születünk, melyek ~3 éves korunkra válik keménnyé.

2. A szaruhártya az emberi test egyetlen része, ami nem a vérből, hanem közvetlenül az őt ért levegőből nyeri ki az oxigént.

3. Lehetetlen megcsikiznünk magunkat, mivel a kisagy jeleket küld az éppen folytatott tevékenységünkről az agynak, ami így figyelmen kívül hagyja a testünket ért irritációt, tehát önmagunk megcsikizése nem vált ki reakciót a testünkben.

4. Az emberi agy használja fel a szervezetbe jutott oxigén 20%-át és a glükóz 50%-át. Emellett az összes energiánk 20%-a is az agyunk működtetésére megy el. Ha pedig itt tartunk: a népszerű elmélet, mely szerint az emberi agy csak 10%-át használja, nem több mint kitaláció. Valójában az agyunk minden részét használjuk, gyakorlatilag születésünk pillanatától kezdve, egészen halálunkig.

5. A ,,hóvakság” egy olyan állapot, amikor az ember nem képes látni és nyitva tartani a szemét a szemet ért erős fény miatt.

6. Az emberek többsége túlnyomó részt csak egy orrlyukon keresztül lélegzik. Négy óránként cserélődik a ,,domináns” orrlyuk.

7. Bár magunktól nem ezt gondolnánk, valójában kétszer olyan nehéz az izmunk méretét csökkenteni, mint növelni.

8. Az emberi test izomzatának mintegy 25%-a a nyak és az arc környékén helyezkedik el. Ennek köszönhető, hogy olyan sok arckifejezésre vagyunk képesek.

9. A vörös hajú nők haját gyakran használják hidrométer (levegő páratartalmának mérésére szolgáló eszköz) készítéshez.

10. Amikor félünk, a pupillánk kitágul, hogy jobban láthassuk a közvetlen környezetünket.

11. Az emberi agy elegendő energiát tudna biztosítani ahhoz, hogy megvilágítsunk vele egy villanykörtét.

12. A férfiak 8%-a, míg a nők 0,4%-a szenved színvakságban, melynek génjét kizárólag anyai ágon lehet örökölni.

13. Ahhoz, hogy egy szimpla lépést tegyünk előre, az emberi test mintegy 200 izmot léptet működésbe.

14. Az emberi bőr külső rétege minden 28 napban teljesen lecserélődik, ezáltal körülbelül 40 kilogramm bőrt “veszítünk el” életünk során.

15. Egy újszülöttnek több, mint 270 csontja van. A növekedés során azonban ezek közül sok egyesül, melynek eredményeképpen egy átlagos felnőttben körülbelül 206 csont található.

16. Egy átlagos emberi hajszál élettartama körülbelül 2-5 év. Vannak olyan szőrszálak azonban a testünkön, melyek akár 7 évig is élhetnek.

17. Egy év alatt az emberi szív elegendő vért pumpál ahhoz, hogy megtöltsön egy olimpiai úszómedencét. (2,5 millió liter)

18. A májunk azon kevés szerveink egyike, mely teljesen képes regenerálni magát még akkor is, ha a közel 75%-át elvesztette.

19. Végezetül egy kis érdekesség: amíg elolvastad ezt a ~2 perces cikket, nagyjából 40x pislogtál…:-)

loading...