Menü Bezárás

Miért vezetnek a britek a baloldalon, és még 10 dolog, amit mindig is tudni akartál más országokról

A kulturális különbségek néha zavarba ejtő, kínos helyzeteket eredményezhetnek. Képzeld el például, hogy ha az Egyesült Királyságban, Indiában, vagy Ausztráliában születsz, akkor bárhová is mész a bolygón, mindenhol az ellenkező sávban kell közlekedned az autóval, mint amit Te otthon megtanultál az életed során. Ha Olaszországban születsz, akkor el kell fogadnod, hogy cappuccino a reggeli, Dániában pedig fahéjjal öntenek le, ha betöltöd a 25 éves kort. Hogy miért? Az mindjárt kiderül.

1 A britek a bal oldalon vezetnek.

Anglia kozlekedes

Az igazi kérdés inkább az, hogy miért hagytak fel az emberek a bal oldalon történő közlekedéssel majdnem mindenhol a világon, mikor már a lovagkor óta a bal oldalon közlekedtünk, mivel a kardjukat is a bal oldalon hordták közben az emberek.

A jobb oldali közlekedés csak a francia forradalom után terjedt el, és vált egyre népszerűbbé, amikor megjelentek az első igazi áruszállító kocsik, mivel sokkal könnyebb volt a bal oldali lovon ülve felügyelni az állatokat, miközben szállították őket. Egyes tanulmányok szerint egyébként a bal oldali közlekedés biztonságosabb, mint a jobb oldali.

2 Magyarországon “csííz” helyett azt mondjuk, hogy “ott repül a kismadár”.

Mosoly elohivasa

Mióta csak népszerűvé vált a fényképeken történő mosolygás, a világon mindenhol különféle kreatív módon próbálják meg mosolyra csábítani a fényképészek az embereket. A világon a legelterjedtebb a “csíz” (angolul: cheese/sajt) kifejezés, ám vannak országok, akik ennél kreatívabbak.

Például mi, magyarok, akik ehelyett sokszor azt mondjuk, hogy “ott repül a kismadár” vagy a hollandok, akik a “nevess a kismadáron” kifejezést használják. A spanyolok egyszerűen annyit mondanak, “whiskey”.

3 Japán és a kék jelzőlámpák.

Japan jelzolampak

Az ókori japánban 4 alapszín létezett: fekete, fehér, piros és kék. Ennek köszönhetően nem tettek számottevő különbséget a kék és a zöld színek között, egyszerűen a zöld színt is kéknek vagyis a japán nyelv szerint “ao”-nak hívták. Ez annyira megragadt az országban, hogy a ma használatos jelzőlámpáik még mindig nem nevezhetők zöld színűnek, sokkal inkább a kék szín árnyalatának tekinthetők.

4 A hollandok nem köszönnek telefonáláskor.

Hollandia telefon

Amikor valaki felveszi a telefont, a világ nagy részén “halló?”-val vagy “helló”-val szól bele a telefonba, de a hollandok nem, ők egyszerűen bemutatkoznak, például, hogy “itt Alexa”.

5 Ecuadorban a szemeteskocsik hasonló zenét játszanak, mint nálunk a teherautók.

Fagyis es kukaskocsi

Ez praktikus, hiszen az emberek számára egyértelmű, hogy közeledik a kukáskocsi, így ha eddig nem tették, még gyorsan ki tudnak szaladni a szemetessel. Ilyen zenét játszanak egyébként náluk a kukáskocsik:

6 Luxemburgban a tömegközlekedés ingyenes.

Tomegkozlekedes luxemburg

Annak ellenére, hogy Luxemburg egy kis ország, szörnyű forgalmi problémáktól szenved. Ennek oka, hogy nagyjából 180.000 munkavállaló található az országban, akik egyébként az országon kívül élnek, de mindennap átjárnak dolgozni. Az ingyenes tömegközlekedést ennek a kontrollálhatatlan forgalomnak a megoldására találták ki, egyúttal zöldebb alternatívát is kínálva a közlekedésre.

7 Egész Monaco-n átsétálhatunk északról-délre körülbelül 50 perc alatt.

Monaco es Central Park

Monaco, ami a világ második legkisebb független országa, nagyjából akkora, mint a New York-i Central Park. Ennek megfelelően az egész országot keresztbe sétálhatjuk a leghosszabb részén nagyjából 50 perc alatt.

8 Kínában az emberek melltartó-szakon tanulnak.

Melltarto szak

Hivatalosan “Intim ruházati specializációnak” hívják azt a szakot, ahol a Hongkong-i Politechnikai Egyetemen a melltartókról tanulhatnak a hallgatók. Ez az egyik oka annak, hogy sok olyan nagyvállalat, mint például a Victoria Secret és a La Senza is Kínában készítteti az alsóneműit.

9 Costa Ricában nincsenek utcanevek.

Costa rica utcanevek

2010-ig a Costa Rica-i utcáknak nem voltak neveik, ami azt jelentette, hogy ha például levelet akartunk küldeni, akkor körül kellett írnunk, hogy a legközelebbi műemléktől körülbelül mennyire található a kézbesítési célpont.

10 Olaszországban a cappuccino-t eredetileg reggelinek találták ki.

Olasz reggeli

Olaszországban ritkán fogyasztanak az emberek tejet a reggelihez, mivel nagyon nehezen emészthetőnek tartják. Ez az íratlan szabály egyértelműen az ország egész kávékultúrájára kihatott, mivel az egyébként tejjel készülő cappuccino-t teljes értékű reggelinek tartották, illetve tartják még most is sok helyen.

11 Ha Dániában szingliként töltöd be a 25 éves kort, akkor fahéjban kell fürödnöd.

Daniai fahej

Régen az utazó fűszer-kereskedők hírhedt agglegények voltak, és ez máig sem múlt el nyom nélkül. Ha valaki szingliként tölti be a 25 éves kort, akkor azt azzal ünneplik, hogy fahéjjal szórják be az illetőt. Nem árt vigyázni, ha ugyanis valaki 30 éves korában is szingli, akkor megismétlik az eljárást, azonban a fahéjat ekkor már borsra cserélik.

forrás

loading...